Zrenjanin: Urušava se Sandićeva kuća

Sa rodne kuće znamenitog Zrenjaninca Aleksandra Sandića skinuta je spomen ploča, a oko kuće sa ulične strane postavljena je zaštitna ograda.

- Zaštitna ograda postavljena je zbog bezbednosti, po nalogu komunalne inspekcije, jer je zaključeno da je objekat sklon padu. O daljoj sudbini ovog dobra od velikog značaja vode se konsultacije sa zrenjaninskim Zavodom za zaštitu spomenika kulture i moguće su dve varijante. Jedno je obnova kuće, ako Zavod podrži takvo rešenje kao moguće, a drugo je rušenje i izrada replike rodne kuće Aleksandra Sandića. Paralelno sa tim mora da se iznađe rešenje da objekat i zemljište na kojem se kuća nalazi pređu iz privatne svojine u državnu. Tu na scenu stupa Republika, jer Grad nema pravnog osnova da daje sredstva za tu namenu - kaže za portal zrenjaninski.com zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac.
 
Iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture potvrđuju da se sa Gradskom upravom razgovara o rešenju ovog problema.
 
- Uporedo sa ograđivanjem, što je urađeno po nalogu gradske vlasti, Zavod je skinuo spomen ploču sa ulične fasade i dao je na čuvanje, dok se ne reši pitanje ovog objekta - navodi direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Milan Kovačević.
 
Kuća je izgrađena krajem 18. veka, a u njoj je rođen Aleksandar Sandić, književnik i pisar Vuka Karadžića. Izgrađena je od naboja, a pokrivena trskom. Zub vremena ozbiljno je ugrozio njen opstanak, a najavljivana rekonstrukcija odlagana je iz imovinsko-pravnih razloga.

  • zoki

    13.11.2017 00:05
    Sacekajte vi jos malo da se srusi ..... kako vas nije sramota ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".