LSV: Vojvodina se zbog "Tenisa" pretvara u svinjac

Predsednik Lige paora Vojvodine i član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine Miloš Šibul pozvao je danas ministre poljoprivrede, zaštite životne sredine i privrede da javnosti saopšte punu istinu o uslovima pod kojima dolazi nemačka kompanija Tenis.
LSV: Vojvodina se zbog "Tenisa" pretvara u svinjac
Foto: Pixabay
"Takodje, pozivamo Pokrajinsku vladu i njene resorne sekretarijate da od svojih koalicionih i partijskih kolega u Vladi Srbije zahtevaju jasne odgovore na niz otvorenih pitanja u vezi sa radom nemačke kompanije Tenis u Vojvodini i na taj način stanu u zaštitu vojvodjanskih proizvodjača svinjskog mesa, ali i u zaštitu životne sredine i uopšte interesa Vojvodine", naveo je Šibul.
 
On je upitao da li je vrednost Tenisove investicije 300 miliona evra, kao što je najavljivano ili 100 miliona kao što navode pojedini mediji.
 
"Koliki će, uopšte, kapacitet tih farmi biti, izmedju 700 i 800 hiljada svinja za početak, a vremenom do tri miliona, kao što je najavljivano? Ili znatno manje? Da li je tačno da je Tenis, kojem je pre četiri meseca omogućen zakup 2.544 hektara zemlje na području Kikinde, a pre deset dana, pod istim uslovima, više od 2.400 hektara na području Zrenjanina, čitav posao odložio za dve godine i zašto?", pitao je Šibul.
 
Postavio je i pitanja u kojim mestima će se "od Vojvodine i njenih paora uzeti" još pet hiljada hektara oranica.
 
"Hoće li, kao i u slučaju Kikinde i Zrenjanina, i tamo sednice na temu davanja zemlje u zakup na 30 godina Tenisu biti po hitnom postupku, da odbornici opozicije ne bi stigli da se pripreme i pobune? I zašto bi se Tenisu zemljište uopšte davalo u dugoročni zakup, dok nije sigurno kada će uopšte početi sa izgradnjom farmi i klanica?", pitao je Šibul.
 
On je pitao i na koji način država planira da zaštiti domaće proizvodjače, kao i zašto Tenis ne kupuje tovljenike od domaćih kooperanata, kao što je to slučaj u Danskoj i tako stimuliše domaće selo i proizvodnju.
 
"Zašto se Tenisu daje najkvalitetnija zemlja da uzgaja i svinje i hranu za njih i, uopšte, omogućava da sve radi sam? Kakvu će opremu i tehnologiju doneti? Kako će rešiti pitanje smrada, otpadnih voda i sprečiti zagadjivanje zemljišta? Hoće li i to biti kao u Nemačkoj ili po nekim drugim pravilima? Da li je tačno da će deo zemljišta koristiti za odlaganje stajskog djubriva?", naveo je Šibul.
 
Postavio je i pitanje koje će mehanizme država upotrebiti da bi predupredila afere u vezi sa kvalitetom proizvoda, ali i u odnosu prema zaposlenima, kakve je, prema pisanju medija, ova kompanija imala u Nemačkoj. On je ocenio da bi bilo logično da vlast odgovori na sva navedena pitanja pre nego što Tenisu pokloni zemlju i ugrozi svoje proizvodjače.
 
"Nedopustivo je da se, dok se sa jedne strane gradi ‘Beograd na vodi’, sa druge strane pod velom tajne i krajnje netransparentno poklanja zemlja po Banatu i priprema teren za to da se domaća proizvodnja uništi, a Vojvodina pretvori u svinjac u kojem će proizvodjači biti slabo plaćeni nadničari i čistači", poručio je Miloš Šibul.
  • BobRock

    01.12.2017 18:29
    @Sonja
    Takvi kao ti su idealan partner bilo kojoj korumpiranoj vlasti. Odakle ti zaključak da je svinja na nivou 3godišnjeg deteta?! Dete sa 3 god priča složene rečenice, zna da nacrta ljude kao čiča gliše i recituje lake pesmice. Da li nekad čula to za svinju?! Ako jesi pošalji kontakt da je kupim postaću miloner vodeći je po vašarima. I sad umesto da se neko zapita što se nemcima na "majke mi" daje 5000ha slušamo idiotarije od nekog ko verovatno uživo, sem u zoološkom vrtu, nije video svinju. Jedi granje i mani sr...Nemci su uzeli jer imaju love da ulete za tako nešto. Mi nemamo, suviše smo lenji i nesposobni bar da im pariramo. Ovu akciju, lažnu ili stvarnu, ni Miško ni Kostić ne bi mogli da zajedno da izvedu. Tih 5000ha nije zemlja I klase, takve u glineno-peskovitom Banatu nema i ja bi voleo da se 2000 naših stočara udružilo u fond i ono obavilo ovaj posao ali to će se desiti kada nemci budu otišli da žive na Mars a balkancima i ostalim lezlebovićima prepuste zemaljske poslove.
  • Svinjski balzam

    30.11.2017 21:13
    Od kaka se može praviti izvanredan balzam za artritis, bolove u zglobovima i staračke bore na licu i strije na stomaku.Zvuči ludo, ali balzam je čudo.Europi meso, a nama ghovna da se njima mažemo.
  • Korupcija

    30.11.2017 16:57
    LSV zna da će Tenis, ako dođe izvući meso, profit a vojvođanima ostaviti govna.
    Kravić LSV koja participira u gradskoj vlasti,član gradskog veća upravo objašnjava kako su gradske službe spremne da dočekaju sneg da je obezbeđema so itd itd....
    za tu namenu raspisali su tender i kupili tone soli a u izveštaju napisali da su zalihe od prošle godine 0.
    Kada se zna da je od prošle zime preostalo na tone neiskorišćene soli,, postavlja se pitanje da li su se Kravić i LSV ugradili u milionsku nabavku soli za ovu zimu.?


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.