Pećinci: Poljoprivrednici zainteresovani za podsticaje Pokrajine

U tri mesta pećinačke opštine - Pećincima, Popincima i Sibaču, organizovani su otvoreni razgovori sa ciljem da se paori upoznaju mogućnostima subvencija i subvencionisanih kredita koje je za poljoprivrednike obezbedila Pokrajinska vlada.
Pećinci: Poljoprivrednici zainteresovani za podsticaje Pokrajine
Foto: 021.rs

Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede je za ovakve namene obezbedio kredite na pet godina, sa kamatom od jedan odsto.

- Za ove kredite Fond ne naplaćuje dokumentaciju, ne postoje troškovi obrade kredita, niti ima bilo kakvih skrivenih troškova, što je za poljorivrednike mnogo povoljnije od zaduživanja kod poslovnih banaka. Pored kredita, postoje i subvencije za kupovinu sistema za navodnjavanje, plastenika i staklenika i protivgradnih mreža, kao i za kupovinu nove pogonske i priključne mehanizacije, gde se procenat subvencionisanja kreće od 50 do 70 procenata od vrednosti investicije. To znači da ukoliko je neki poljoprivrednik uložio 50.000 evra, Pokrajina mu vraća 35.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Skoro svi koji su ove godine aplicirali za sredstva Pokrajinske vlade za sisteme za navodnjavanje i za podizanje plastenika i staklenika su ta sredstva i dobili - rekao je direktor fonda Aleksandar Bogdanović.

Načelnik Opštinske uprave Željko Trbović kaže da pećinačka lokalna samouprava godinama pruža punu logističku podršku poljoprivrednicima u prikupljanju dokumentacije neophodne za apliciranje za sredstva.

- Za nas je izuzetno značajno da naši poljoprivrednici budu upoznati sa mogućnostima koje imaju kada su u pitanju subvencije. Zbog toga planiramo da ih preko Udruženja poljoprivrednika umrežimo i omogućimo im da informacije o svim raspisanim konkursima dobijaju na mejl, a naša administracija će im pružiti punu podršku u prikupljanju neophodne dokumentacije - rekao je Trbović.

U opštini navode da će obići svih 15 naselja u opštini Pećinci i upoznati poljoprivrednike na koje sve mere podrške imaju pravo, kako bi već početkom sledeće godine mogli da apliciraju za sredstva. Naredne tribine biće održane u petak u Lovačkom domu za poljoprivrednike iz Prhova (12h), Sremskih Mihaljevaca (13.30h) i Karlovčića (15h).

  • Borat

    07.12.2017 10:07
    Inače, poseta nema nikakve veze sa izborima u Pećincima. NOOOOT!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.