Zrenjanin: Gotova fabrika vode i dalje nema dozvolu za rad

Umesto dozvole Ministarstva zdravlja za korišćenje novoizgrađene fabrike vode u Zrenjaninu, što su željno iščekivali, stanovnici grada na Begeju ući će u 2018. sa produženom zabranom upotrebe česmovače.
Zrenjanin: Gotova fabrika vode i dalje nema dozvolu za rad
Foto: Pixabay
Ministarstvo zdravlja odbilo je žalbu investitora fabrike vode, konzorcijuma na čelu sa beogradskim "Sinertekom", protiv rešenja Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo o izdavanju upotrebne dozvole za rad prečistača izgrađenog u krugu JKP "Vodovod i kanalizacija".
 
Prvo je pokrajinski organ odbio da izda dozvolu, a sada je Ministarstvo zdravlja takođe zauzelo stav da konzorcijum "Sinerteka" nije stranka u ovom upravnom postupku. Štaviše, stoji zaključak da prema odredbama Zakona o komunalnim delatnostima ne može uopšte da se bavi prečišćavanjem vode. Praktično, ovim je blokiran rad fabrike, koja je u probni rad puštena letos, nakon što su sva merenja potvrdila da je u stanju da u gradski vodovod ispušta vodu besprekorne ispravnosti.
 
"Smatramo da je pogrešnim tumačenjem zakona Ministarstvo zdravlja dovelo do toga da potpuno završena, moderna fabrika sa dokazanim parametrima ne može da isporučuje vodu", iznosi Nenad Obradović, generalni menadžer "Sinerteka" za Novosti.
 
Čovek koji je osmislio i realizovao projekat postrojenja ističe da suprotan stav ima Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koje je, tvrdi, nadležno za nadzor nad zakonom koji uređuje komunalnu delatnost.
 
"Dobili smo dopis ovog ministarstva, čiji je stav da zakon ne isključuje mogućnost pružanja tehničko-tehnoloških usluga u procesu komunalne delatnosti. U ovom slučaju prečišćavanja vode od strane 'Sinerteka' za potrebe preduzeća. Svejedno, dozvola za rad fabrike nije stigla", nezadovoljan je Obradović.
 
Isto mišljenje ima i menadžment, koji je sa gradskom upravom sproveo javnu nabavku za usluge prečišćavanja - sve uz nadzor Vlade Srbije i odluku Agencije za osiguranje i finansiranje da bude garant projekta.
 
Ni gradonačelnik Čedomir Janjić nije krio razočaranje što je izostalo dugo najavljivano rešenje najvećeg komunalnog problema Zrenjanina.
 
"Isprečili su se formalni razlozi. Činimo sve da rešimo administrativne zavrzlame", izjavio je Janjić.
  • nn

    06.01.2018 07:28
    Dozvole i licence izdaje SNS za lovu.Projekti gde je DS uzeo pare ne mogu da rade, jasno kao dan.Treba sve te politikante razjuriti govnavom motkom.Samo svađaju narod da bi opstali.
  • VladanO

    02.01.2018 09:34
    reket
    Sta reci?!
    Nisu platili reket ili nisu platili dovoljno da bo se dalo zeleno svetlo za pocetak rada.
    Ne postoji bas neko razumno objasnjenje ;)
  • napredni lazovi

    01.01.2018 07:03
    "drzavni" poltroni
    ... tek kada je projekat zavrsen, politika trazi "zakone", tj. FAKELAKI...inace NEMA PIJACE VODE!!!
    koja korupcija
    koja "vlast"
    kakav napredan sistem
    w.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.