Savremena terapija za rak pluća i za pacijente u Vojvodini

Institut za plućne bolesti Vojvodine dobio je najsavremeniju terapiju za lečenje raka pluća, a prva pacijentkinja već je započela lečenje.
Savremena terapija za rak pluća i za pacijente u Vojvodini
Foto: 021
Načelnik Odeljenja za dijagnostiku i terapiju karcinoma bronha i Centra za klinička ispitivanja Klinike za pulmološku onkologiju Instituta za plućne bolesti Vojvodine Bojan Zarić za "Dnevnik" kaže da je reč o revoluciji u lečenju raka pluća.
 
"Reč je o revolucionarnoj terapiji karcionoma pluća, s izuzetno uspešnim rezultatima koje niko nije očekivao", rekao je Zarić.
 
Zarić je naveo da je taj lek već dve godine u rutinskoj primeni u svetu kroz kliničke studije i kliničku praksu.
 
"Rezultati su pokazali da prvi put imamo 20 odsto pacijenata s metastatskim rakom pluća, koji žive duže od pet godina, a do sada je takvih pacijenata bilo od jedan do dva odsto. Najnovija istraživanja pokazala su da je preživljavanje 30 meseci, odnosno dve i po godine, a pre ove terapije to je bilo od sedam do devet meseci. Ovaj lek je zaista revolucija u lečenju raka pluća", naveo je Zarić.
 
Pomenuti lek je donacija za 20 pacijenata koji će ovom savremenom imunoterapijom moći da se leče na Institutu u naredne dve godine. Imunološka terapija namenjena je pacijentima kojima je bolest u odmakloj fazi, gde nije moguća operacija. Do sada je pacijentima u Srbiji bila dostupna samo kroz učešće u kliničkim studijama.
 
Prema učestalosti raka pluća, Srbija je druga u Evropi, odmah posle Mađarske. Samo u Institutu u Sremskoj Kamenici svake godine bude dijagnostifikovano 1.200 novoobolelih od raka pluća svih formi, što je stotinu mesečno. U celoj Vojvodini godišnje ima oko 1.500 novih slučajeva nekog od oblika raka pluća.
 
Nesitnoćelijski karcinom bronha ima oko 1.000 pacijenata, njih oko 200 ima sitnoćelijski, a ostali imaju druge vrste raka pluća.
  • Seka Persa

    14.01.2018 22:44
    Ček’....

    Za to nije farmakomafija sa Zapada koja hoće da nam uvali svoj otrov i ispituje lekove na nama?

  • Johny O.

    14.01.2018 22:10
    vakcina
    Tako su isto pričali i za kuansku vakcinu pa su rezultati bili loši.
  • Keba Kraba

    14.01.2018 19:30
    Cuj revolucija
    Ma koji novi lek...kako se zove..
    menjaju se samo imena nacelnika...kojih 20 pacijenata? Gde nestade kubanska vakcina?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina