Zašto se šampion ljuti?

Za uzgoj stoke i godišnju isporuku 250.000 litara mleka ekstra klase, Dušan Nenadović iz Sremske Mitrovice je od strane Poljoprivednog fakulteta u Novom Sadu proglašen za šampiona među stočarima, ali je uprkos tome na nedavnom konkursu Vlade Vojvodine održivost biznisa kojim se bavi ocenjena sa nula poena, pa je ostao bez subvencije.

Krajnje nelogično. Vodeći profesori poljoprivede su među šest vojvođanskih paora koji se izdvajaju stočarstvom izdvojili i mladog Sremca, imajući u vidu da se već duži perod bavi najsloženijom agrarnom proizvodnjom.

Sa druge strane, pokrajinska vlada kao da ignoriše rezultate uspešnog stočara.

Isporuka 700 litara mleka dnevno

Mada ima tek desetak hektara zemljišta, u stajama ima stotinak grla "holštajn" rase, među njima i četrdesetak mlekulja. Svaki dan isporuči između 600 i 700 litara mleka ekstraklase. Kako bi imao dovoljno stočne hrane neophodno je da obrađuje minimalno pedeset hektara.

Uspeva da svake godine pobedi na licitacijama za zakup državne zemlje, a nedostajuće površine obrađuje po osnovu međuseljačkog zakupa. Kriterijumi za izdavanje u zakup državnog zemljišta stočarima daje prioritet, opštinska komisija poštuje pravila.

Obnoviti stočni fond

Cilj poljoprivedne strategije u Srbiji je jasan i proklamovan; favorizovati stočarstvo. Uostalom, kao deo podrške oživljavanju dobrano zamrlog uzgoja stoke, Poljoprivedni fakultet je ove godine i izdvojio upravo stočare.

Nije u pitanju samo proizvodnja mleka, mesa, kože, već i trajna orijentacija da se dovoljnom upotrebom stajskog đubriva očuva ozbiljno narušen kvalitet vojvođanskih njiva. Preintenzivno ispošćavanje traje već decenijama, a manjak stoke, pokrajinski prosek je tek jedno grlo na tri hektara, znači i nedovoljno stajskog đubriva.

Sve ređe đubrenje dovelo je do primetnog pada kvaliteta oranica i sada je neophodno u dužem razdoblju kontinuirano povećavati debljinu humusnog, najplodnijeg, sloja. Stajsko đubrenje je u ovom procesu nezamenjivo.

Mladi Nenadović, 36 godina, uspeva da razvija stado, a kako bi uzgoj stočne hrane učinio kvalitetnijim, izvesnijim i jeftinjim, prošle godine je kupio traktor za bolju obradu zemlje. Platio ga je 47.000 evra i očekivao je da će mu država sufinansirati kuipovinu.

Podsetimo, lane je Vlada Vojvodine izdvojila 156 miliona dinara i subvencionisala kupovinu traktora za 115 vrednih paora koji su najvažniju poljoprivednu mašinu kupili prošle sezone.

Sporno bodovanje

Međutim, među njima nije bilo i šampiona iz Sremske Mitrovice, iako već godinama važi među najveće i najbolje proizvođače mleka. Istina, bilo je preko 370 kandidata, para nedovoljno za sve, pa je za krajnji izbor bilo potrebno steći dodatne bodove, ispunjavanjem nekih od posebnih kriterijuma, kao što su da je mlađi od 40 godina i slično.

Mladi paor je tu učinio propust, konkurisalo je gazdinstvo koje se, vlasnički, vodi na ocu. U višegeneracijskom gazdinstvu, vlasništvo nad poljoprivednim imanjem je delikatno i nimalo jednostavno pitanje.

Ipak, teško je razumljivo da nadležna konkursna komisija, samo stoga što je kandidaturu formalno podnela osoba starija od 40 godina, održivost biznisa oceni sa nula bodova, što je i presudilo da jedan od najboljih proizvođača mleka u Srbiji izvisi iz kvote za subvencionisanje.

Daleko od stranke na vlasti

Čini se da u ovom i sličnim slučajevima ne bi trebalo biti u nedoumici. Cilj subvencionisanja je da se podrže uspešna manja gazdinstva.

Stočarska bi morala biti naročito podsticana, s obzirom na generalnu orijentaciju ka revitalizaciji uzgoja stoke. Izgleda da je rešenje u izdvajanju dodatne svote novca kako bi se subvencionisala uspešna gazdinstva koja se, na teško objašnjiv način, krajem prošle godine nisu našla na spisku odabranih.

U suprotnom, govorkanja da mladi Nenadović nije jedini zaobiđen pri subvencionisanju jer nije član stranke na vlasti, dobiće na težini.

  • G

    20.01.2018 06:32
    @Vojvosadjan - "poštovana" dokazana lažovčino i prevarantu, izvolite poslušajte svoj savet, pasoš u ruke pa traži bolju računicu đubre fašističko.
    @miki - a jelte, nije vam dosadan sociopata koji za svaku grešku čiji je akter baš u Vojvodini krivi celu Srbiju, takav vam nije dosadan?
    @@G - da li vaša patološka potreba da javno pokažete koliko ste glupi znači da niste kompletirali ni obaveznih osam godina osnovnog obrazovanja? Zašto niste pitali sociopatu čiji je komentar "prepoštena" redakcija koja voli da se igra cenzurom objavila pa potom uklonila, a moj uklonila pa naknadno vratila da li živi u Srbiji iz mazohizma, lične nesposobnosti ili gluposti? Ili su takvi "izleti mudrosti" rezervisani samo za one koji vama lično ne odgovaraju? Vaš poremećaj je daleko dublji i ozbiljniji od ogoljenog licemerja.
    @Iliiy - zašto ste glupi?
    @Jelena - tužan je gospođo vaš nivo obrazovanja usled kojeg ne umete da prepoznate ni najosnovnije stilske figure.
    @Milos - zašto niste ovo napisali "gospodinu" ispod kome su u međuvremenu obrisali komentar, da se iseli iz Srbije?
  • ns ja

    18.01.2018 08:18
    za AA
    Citiram sam sebe - pošto vidim vi ste onaj koji slabo čita-ili ne razume pročitano:
    "(biznis plan pokaže može li se uz više rada obraditi ta zemlja +zakupljena zemlja, a jeftinijim traktorom!)"

    Nije 50.000eura cena osrednjeg traktora-biće da je bezobrazluk u pitanju! I vaš, i onoga koji nije čitao uslove konkursa! A da se namešta, namešta se! ali o tome drugom prilikom!
  • Sanja

    17.01.2018 17:25
    @ns ja
    @ns ja
    Ti mora da si neki pakosni komsija pa jedva cekas da komsiji crkne krava. Vidim da ti dobro idu biznis planovi pa zato imas vremena da pises kilometarske komentare. Treba svi da zatvore farme.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina