Novi Kneževac: Preduzeće kažnjeno zbog uništavanja gnezda zaštićenih ptica

Preduzeće "Ribar" iz Novog Kneževca mora da plati 500.000 dinara, jer je utvrđeno da su tokom leta 2016. godine na ribnjaku ovog preduzeća uništena gnezda i legla sa mladuncima belobrke čigre i vlastelice.
Novi Kneževac: Preduzeće kažnjeno zbog uništavanja gnezda zaštićenih ptica
Foto: Pixabay
Kažnjeno je i odgovorno lice "Ribara" sa 25.000 dinara. Uništeno je oko 30 gnezda sa mladuncima belobrke čigre i 20 gnezda vlastelice, ptica koje su strogo zaštićene vrste.
 
"Ove kolonije retkih ptica uništene su tako što je voda iz severnog ribnjačkog jezera ispuštena usred perioda njihovog razmnožavanja, nakon čega su sva gnezda, jaja i vrlo mladi mladunci, nesposobni za samostalan život, uginuli. Voda kasnije nije upuštena u jezero i ono je u međuvremenu zaraslo u gustu vegetaciju", navode u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.
 
U Zavodu napominju da je zabranjeno uništavanje, ali i preduzimanje svih aktivnosti kojima bi se mogle ugroziti strogo zaštićene vrste životinja. Dodaju da su preostali šaranski ribnjaci u Srbiji veoma vredna staništa divljih životinja, posebno ptica, "za koje predstavljaju nezamenjive životne prostore koji, po bogatstvu faune, prevazilaze nacionalni značaj".
 
"Pokrajinski zavod za zaštitu prirode zalaže se da se zaštita biodiverziteta na ribnjacima i njihova primarna uloga – proizvodnja ribe, usaglase i posmatraju integralno. Na taj način, uz dodatne brojne pozitivne efekte ovih lokaliteta (ekoturizam, sportski ribolov, eksploatacija trske...) oni mogu da postanu još značajniji resurs za ekonomski razvoj lokalnih zajednice na prostorima na kojima se nalaze. Preduslov svega toga je očuvanje, a ne uništavanje, njihovog bogatog živog sveta", ukazuju u Zavodu.
 
Inače, ribnjak kod Novog Kneževca je bio jedno od najvrednijih vodenih staništa u Vojvodini. Međutim, tehničkim intervencijama njegova vrednost, kao i vrednosti nekih drugih ribnjaka za živi svet znatno su smanjene ili su oni potpuno isušeni i promenjena im je namena.
  • Pera

    19.02.2018 18:19
    Ako sam dobro razumeo. Divlje ptice su se naselile u vestackom ribnjaku jer imaju lako dostupnu hranu u velikoj kolicini. Cigra je zainteresaovana za mladj i veoma malu robu dok Vlastelica isto pravi slicnu stetu. Vlasnicima se to nije dopalo.

    Zbog cega Zavod ove ptice nije preselio u prirodno staniste ili isplatio nadoknadu za stetu vlasniku ribnjaka?
  • Life

    19.02.2018 18:17
    I suvise blaga kazna

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina