Spomenik Žarku Zrenjaninu prelepljen nalepnicama sa likom kralja Petra

Spomenik narodnom heroju Žarku Zrenjaninu, u centru Zrenjanina, osvanuo je danas oblepljen nalepnicama sa likom kralja Petra.
Na postamentu, preko imena antifašistikog borca, zalepljene su nalepnice na kojima je ispisano "Petrovgrad nikada Zrenjanin", a prelepljena je i tabla Socijalističke partije Srbije (SPS) čije se prostorije nalaze u zgradi kraj koje je spomenik.
 
U potpisu stoji akcija.org. Na ovoj adresi na interneru je sajt organizacije "Srbska akcija", koja se predstavlja kao "udružena borbena delatnost i zajedničko pregnuće pravoslavnih srbskih rodoljuba koje ima za cilj buđenje srbskog naroda iz postojeće letargije, učmalosti i bivstvovanja u lažnom miru ustajale duhovne bare Novog doba".
 
Pre samo devet dana, na Dan pobede, na ovaj spomenik položeni su venci, a među delegacijama koje su to učinile bili su predstavnici lokalne samouprave, boračkih organizacija i predstavnici ambasade Rusije u Srbiji koji su time odali poštu za 220 svojih sunarodnika poginulih u borbama za oslobođenje Zrenjanina od fašizma 1944. godine.
 
"Skrnavljenje spomenika i drugih obeležja antifašističkim borcima prisutno je u celom regionu, a u tome prednjače proustaški krugovi u Hrvatskoj. Srpski ultradesničari očigledno se trude da ne zaostanu, verovatno zbog toga što im je ideološki bliži nemački nacizam nego jugoslovenski komunistički antifašizam", navodi se u saopštenju Zrenjaninskog socijalnog foruma.
 
 
Krajem prošle godine udruženje "Petrovgrad" pokrenulo je inicijativu za promenu naziva grada Zrenjanina u Petrovgrad, kako se taj grad zvao od 1935. do 1946. godine, nakon čega dobija današnji naziv.
 
Na referendumu održanom 1992. godine, organizovanom povodom predloga za promenu imena grada, građanke i građani Zrenjanina, dvotrećinskom većinom izglasali su da grad zadrži naziv Zrenjanin.
  • NS67

    23.05.2018 11:50
    Kralj Petar pod nogama Žarka!?
    Svašta!
  • Nemma reci

    21.05.2018 15:42
    Poredjenje vam je !
    Nemam stav oko menjanja imena grada. Samo da je cika Pera bio veca istorijska figura od Zakija to je sigurno! A vi sto bih voleli ponovo da se NS zove .... Zajebali ste se nacekacete se tako da vase plave uniforme dobro zastitite od moljaca!
  • Мунгос

    20.05.2018 14:36
    @ Kekec,
    Све си у праву, али шта да радимо када су нам вољену Yгославију уништили спрдљиви Кроасани све бежећи од Смрдистана.
    Нисам ја извршио задатак, већ онај манки, знаш на кога мислим.
    Вероватно си и ти захваљујући Тити завршио школу, иначе никада је не би завршио.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.