Porastao broj fiktivnih poslodavaca u Vojvodini

Broj fiktivnih poslodavaca u Vojvodini, koji upućuju radnike na rad u inostranstvo, naglo je porastao, poručila je savetnica u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nada Gavrilović.
Porastao broj fiktivnih poslodavaca u Vojvodini
Foto: 021.rs
"Fiktivni poslodavci sa radnicima koje vode u inostranstvo na rad sklapaju ugovore na granici ili čak kad stignu u zemlju i oni su u stvari trgovci ljudima", rekla je Gavrilović. 
 
Ona je dodala da država ništa ne zna o radnicima koji u ambasadama pojedinih država dobijaju vize i odlaze uz mogućnost da za pola godine dovedu i porodicu. 
 
Načelnica u Inspektoratu rada Maja Ilić rekla je da je inspekcija nedavno u Vojvodini otkrila petnaestak poslodavaca, u stvari posrednika, koji su slali radnike na rad u inostranstvo, a da kod njih nisu bili zaposleni, kako zakon predviđa, najmanje tri meseca. 
 
"Poslodavci najšešće krše zakon tako što ne obezbede sigurnost na radu, pa se povređivanja kriju", rekla je Ilić i dodala da su otkrivene i lažne dozvole sa pravom fotografijom radnika, ali sa netačnim ličnim podacima. 
 
Na nedavno održanom okruglom stolu o unapređenju položaja radnika na radu u inostranstvu, rečeno je da je prošle godine iz Srbije otišlo gotovo 14.000 radnika. 
 
Kako je rečeno, urađen je Nacrt izmena i dopuna Zakona o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo, pa poslodavci više neće prijavljivati njihov odlazak tom ministarstvu, već samo Centralnom registru Ministarstva finansija, odnosno Poreskoj upravi. 
 
Predstavnik Sindikata radnika u građevinarstvu Saša Torlaković rekao je da je u poslednje vreme "nezaustavljiv odlazak" radnika na rad na crno u inostranstvo i da u Srbiji gotovo da nema više dobrih građevinskih radnika ili ako ih i ima plaćaju se mesečno oko 1.000 evra. "Poslodavce treba drakonski kazniti da se nauče pameti i ne zloupotrebljavaju radnike jer kada se u toj zemlji otkriju zloupotrebe to šteti ugledu Srbije i zatvara to tržište za druge radnike i poslodavce koji poštuju zakon", rekao je Torlaković. 
 
Predstavnica Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Dragana Petković Gajić rekla je da je u maju ove godine u EU usvojen socijalni paket za detaširane radnike u inostranstvo koji treba da obezbedi uslove i zaradu kao i za domaće radnike. Tim zakonom, prema njenim rečima, međutim nisu obuhvaćeni radnici koji se bave međunarodnim transportom i čija se prava u najvećoj meri ne poštuju jer je, zbog njihovog kretanja, objektivno teško utvrditi da li poslodavac ispunjava sve obaveze. 
 
"O evropskom socijalnom paketu postoje dva mišljenja, jedno je da je njegov cilj da poslodavci poštuju prava radnika i da se spreči socijalni damping, a drugi da su to smislile Nemačka i Francuska da bi smanjile priliv radne snage jer poslodavci neće moći da ispune predviđene uslove, što je uvođenje radnog protekcionizma", rekla je Petković Gajić. 
 
Ona je dodala da će SSSS intenzivirati veze sa sindikatima u inostranstvu i da će radnici moći da zatraže pomoć u slučaju da ih poslodavci zloupotrebljavaju. 
  • Utopija

    11.06.2018 23:27
    Naravno da raste broj kad nema drzave, takav sljam ispliva uvek u kriznim momentima kao virus kad padne imunitet a kod nas je to stanje posednjih 30 god minimum..
  • joca

    11.06.2018 23:23
    sto jes jes
    Ima da padne nezaposlenost na 2 % u narednih 5 godina... Jos kad otpuste sa biroa ljude koji se nisu javili 2 meseca, bice veca zaposlenost. nego stanovnistva...
  • Dejan

    11.06.2018 18:33
    Pusite ga
    Pa zasto bi ti radnici sto ih ovde nazivate robom isli u inostranstvo mislim kad su vec ovde postali roba radnicka.evo ja ovde pklusavam da zaposlim majstora keramicara.35 evra dnevnica.ali covek hoce da bude prijavljen.znaci ili njemu 60 posto manja plata ili ja da dam jos 60 posto na tih 35 evra.alo ljudi teraju nas.teraju nas.ili preko ili na rad na crno.pa kad sam radio na zapadu davao sam 20 evra mesecno dadzbina.imao sve moguce povlastice.ovde dajem 110 evra.ovde
    ne mogu besplatno da odem temperaturu da mi izmere.a da ne pricam o ostalim prcojebacinama

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.