Priprema se obnova dvorca Hertelendi za boravak dece u prirodi

Nakon što je godinama bio tema medija zbog malverzacija oko obnove, dvorac Hertelendi u banatskom selu Bočar bi konačno mogao da dobije novo ruho.
Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine raspisala je javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije za rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih objekata u okviru kompleksa ovog dvorca. Vrednost posla je procenjena na 12,5 miliona dinara bez uračunatog PDV-a.
 
Zapušteni dvorac iz 19. veka, kao i zapušteni park, pomoćni i ekonomski objekti, trebalo bi da dobiju novo ruho. Objekat je do 2005. godine služio kao psihijatrijska bolnica, nakon čega je ostavljen da propada. Tokom 2011. započeta je sanacija, koja se sastojala iz dve faze. Međutim, renoviranje je, neplanirano, završeno već u januaru 2012. godine, usledile su tužbe, a zdanje u stilu secesije je ponovo ostavljeno da propada. 
 
Prvobitno je planrano da objekat bude namenjen za decu ometenu u razvoju, ali je taj plan promenjen. Sada je želja da ovaj objekat u budućnosti koriste deca uzrasta od šest do 11 godina, zbog čega je neophodno da se postojeći objekti rekonstruišu, ali i da se izgrade novi. Oni će biti prilagođeni tako da se u njima mogu organizovati programi edukacije, odmora i rekreacije, boravka u prirodi.
 
"Primarni zadatak je da se obezbedi smeštajni kapacitet za oko 50 dece i od dva do četiri učitelja u smeni. Objekat u prizemlju opremiti učionicom za rad 'eks katedra', računarskom učionicom, kancelarijom uprave, restoranom, kuhinjom, sanitarnim čvorovima i po mogućnosti vešerajem. Na spratu - potkrovlju, predvideti smeštaj za oko 50 dece, dva do četiri učitelja, sa neophodnim brojem kupatila...", navodi se u dokumentaciji. 
 
Potpuna rekonstrukcija radiće se i na nekadašnjem pomoćnom objektu, koji će se izgraditi ponovo iz temelja. U njemu je potrebno da se predvideti smeštaj za još 50 polaznika, kao i za dva do četiri učitelja, pri čemu bi najmanje dve sobe u prizemlju trebalo da budu prilagođenje za smeštaj osoba sa smetnjama u razvoju.
 
Planiran je i objekat za rekreaciju, portirnica, pomoćni objekat, stan za domara. Dvorište će se projektovati, kako se navodi, "u pravcu savremenog parkovskog ambijenta" koji će obuhvatati prostor za šetnju, odmor, rekreaciju, igrališta, drvorede. 
 
"Zbog svojih istorijsko-stilskih i arhitektonskih radova karakteristika i vrednosti, smatramo da su svi radovi na revitalizaciji i obnovi ove zgrade neophodni kako bi se on u budućnosti priveo adekvatnoj nameni i kako bi se na taj način sprečilo njegovo dalje propadanje. Samim tim predstavljao bi i značajan resurs koji bi mogao da doprinese stanovništvu Bočara i okolnih sela", smatraju u Opštini Novi Bečej.
 
Rekonstrukcija dvorca Hertelendi pokušana je i ranije, toliko neuspešno da se na kraju sve završilo hapšenjima i na sudu. 
 
Pokrajinska vlada optuživala je tadašnjeg predsednika opštine Novi Bečej Sašu Šućurovića da sprečava završetak radova na rekonstrukciji ovog objekta, što je on demantovao. Afera u vezi sa rekonstrukcijom dvorca otkrivena je kada je Šućurović dobio četvrtu situaciju za radove po kojoj je trebalo da bude povučeno 53 miliona dinara. Formirao je komisiju koja je, kako je naveo, utvrdila da nisu završeni radovi ni iz treće situacije, a da se zahtevaju nova 53 miliona, što on nije želeo da prihvati.
 
Opština je potom podnela prijavu protiv izvođača radova zbog nepoštovanja ugovora. Zatim su početkom 2015. uhapšeni bivši predsednik opštine Milivoj Vrebalov, direktor izvođača radova, dva odgovorna lica tamošnjeg Instituta za bezbednost na radu, zbog sumnje da su zloupotrebama prilikom rekonstrukcije Hertelendija protivpravno pribavili 12,8 miliona dinara i da su time oštetili opštinu.
  • Bb-ns

    14.08.2018 23:37
    Bitno da su dvorac Fantast dali kostiću,sramota.Bio pre neki dan,sa porodicom,ono je sramota.Vi objavite ili ne.
  • Kis

    14.08.2018 23:25
    Ko li je sve ovo osmislio da mi je znati? Nasi politicari se u sve razumu ko Marica u kriv ....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.