Subotica: Počinje Međunarodni festival pozorišta za decu

Međunarodni festival pozorišta za decu, 25. po redu, svečano će biti otvoren danas u Dečjem pozorištu Subotica.
Na otvaranju nastupiće Dečiji crkveni hor "Sveti Roman Melod" sa dirigentom Isidorom Anom Stambolić, koji će otpevati festivalsku himnu "Pustite decu nek' rastu", a u programu će učestvovati i kulturno-umetničko društvo "Mladost" i Muzička škola u Subotici.
 
Nagradu za životno delo "Mali princ" primiće Dušan Pop Đurđev, poznati pisac za decu i mlade i dugogodšnji direktor Zmajevih dečjih igara, i Vjeslav Hejno, poljski profesor pozorišne umetnosti, glumac, reditelj, pedagog i publicista.
 
Takmičarski program otvoriće poljska predstava "Tiha" Pozorišta za decu "Jan Dorman" (Bedzin), po originalnom tekstu Maline Przešluge, inspirisana slovenskom mitologijom.
 
Do 21. septembra u takmičarskom programu biće izvedeno 14 predstava iz 12 zemalja - od Crne Gore do Brazila.
 
O nagradama će odlučivati tročlani međunarodni žiri koji čine: Henrik Kohler, danski glumac, upravnik Teatercentruma - razvojnog centra dramskih umetnosti za decu i mlade i organizator Aprilfestivala posvećenog pozorištu za mlade, Đula Urban, poznati mađarski reditelj, profesor i dramski pisac, kao i srpska glumica, profesorka i teatrolog Marijana Prpa Fink.
 
Predstave se igraju u Dečjem pozorištu Subotica, Pozorištu "Deže Kostolanji" i Narodnom pozorištu - scena "Jadran".
 
Specijalan program biće posvećen kineskom pozorištu za decu i u okviru njega će biti izvedene predstave Kineskog nacionalnog pozorišta za decu iz Pekinga i Pozorišne akademije iz Šangaja.
 
Publika će imati priliku da uživa i u baletu "Pinokio" Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, dramsko-plesnom programu na centralnom gradskom trgu koji pripremaju deca različitog uzrasta, promocijama knjiga, izložbi plakata studenata Fakulteta primenjenih umetnosti, radionicama i večerima sa dobitnicima nagrade "Mali princ".
 
U okviru festivala odvijaće se i aktivnosti iz INTERREG IPA CBC projekta THEATRO koje obuhvataju lutkarsku izložbu "Pet gradova-pet pozorišta", lutkarski kamp za decu iz Subotice i Segedina, gostovanje pozorišta "Kever Bela"" iz Segedina u Subotici kao i reprizu dela takmičarskog programa Festivala u Segedinu.
 
Svi programi su besplatni.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".