Ivan Đoković: Veliki problem je smanjenje broja mladih u poljoprivredi

Vojvođanski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković izjavio je da poljoprivreda daje veliki doprinos celokupnoj privredi Vojvodine, ali da značajan problem predstavlja smanjenje broja mladih koji svoju perspektivu vide u agrarnom sektoru.
Ivan Đoković: Veliki problem je smanjenje broja mladih u poljoprivredi
Foto: 021.rs
Kako je saopšteno iz Pokrajinske vlade, on je rekao da bojazan izaziva činjenica da iz zemlje odlaze mladi kvalifikovani ljudi, koji bi trebalo da obezbede kontinuitet i proizvodnje, ali i društva i države.
 
"U razvijenijim zemljama u ukupnom bruto-društvenom proizvodu i stvaranju nove materijalne vrednosti, poljoprivreda zaostaje za ostalim granama privrede. Međutim, sva dešavanja u našoj zemlji, u protekle tri decenije, dovode do toga da je danas lokomotiva privrede upravo poljoprivreda. Bojazan izaziva činjenica da mladi, kvalifikovani ljudi odlaze iz zemlje. Oni bi trebalo da obezbede ne samo kontinuitet poljoprivredne proizvodnje već i kontinuitet društva i države", rekao je Đoković.
 
On smatra da su industrijalizacija, digitalizacija, nove tehnologije, udruživanje uz edukaciju, ključ razvoja Vojvodine.
 
"Edukacija, obrazovanje klastera, te povezivanje mladih ljudi, može da nam, kao celokupnom društvu, obezbedi novu materijalnu supstancu koja može da egzistira. Bitno je da poljoprivrednik ne izveze žito, kukuruz, ovas, već da izveze 'bonžitu'. Tačnije, neophodan je veći stepen proizvodnje, koja neće samo biti zasnovana na primarnoj poljoprivrednoj berzanskoj robi", rekao je Đoković.
 
On je dodao da je uloga Pokrajinske vlade upravo u pružanju adekvatne podrške za unapređenje njihovog poslovanja kroz nove tehnologije, opremu, mašine i repromaterijal za produkciju konačnog proizvoda.
 
Skup je održan u okviru drugog Sajma mladih poljoprivrednika, koji se održava u Novom Sadu.
  • Stvarno

    20.10.2018 16:14
    Što problem, ionako će sve preuzeti Arapi pa zaposliti Sirijce...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.