VIDEO: Ceo švedski gradić biće premešten

Kiruna je švedski gradić koji se nalazi na samom obodu arktičkog kruga i ima nešto više od 18.000 stanovnika, a uskoro će biti premešten tri kilometra istočno.
Kirunu je osnovalo 1900. godine državno rudarsko preduzeće i od tada više od jednog veka opstaje kao industrijski gradić. Danas su njegovi temelji ugroženi, jer se produbljuju kopovi rudnika koji se nalaze u neposrednoj blizini.
 
Rudarska firma "LKAB" je odlučila da uloži više od milijardu dolara u preseljenje celokupnog stanovništva Kirune na novu lokaciju. Preseljenje će ići u fazama.
 
Erika Lindblad, predstavnica rudarske firme koja sprovodi projekat, izjavila je da će stanovništvo biti preseljeno u narednih nekoliko godina, a 400 porodica se već preselilo.
 
Neke građevine poput gradske crkve koja je 2001. proglašena najlepšom građevinom u Švedskoj i toranj sa satom biće u celini prebačene na novu lokaciju, ali će većina zgrada biti srušena i ponovo sagrađena u novom gradu. Ova kompanija će od stanovnika otkupiti njihove postojeće kuće po višoj ceni od tržišne.
 
Ovo nije prvi put da se jedan grad izmešta na drugu lokaciju. Između 1919. i 1921. godine u Americi je premešten grad Hibing, inače rodno mesto Boba Dilana.
 
  • zivan

    25.05.2016 10:28
    Nije premesstanje naselja bass tako retka pojava. ZZabalj je bio mnogo blizze Tisi nego ssto je danas i dva puta se zbog poplava izmesstao na udaljenije i visse kote...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.