FOTO: Zubarka javno upozorila pacijente da ne dolaze na pregled prljavi i smrdljivi

"Zbog učestalog dolaska pacijenata koji ne održavaju ličnu higijenu, mole se svi pacijenti da u naručeni termin u ordinaciju dođu čisti, okupani, ugodnog mirisa i opranih zuba. Pacijenti koji ne ispoštuju navedeno, neće biti primljeni, nego će dobiti novi termin!!!"

Ovo je upozorenje istaknuto na vratima stomatološke ordinacije u Domu zdravlja Retfala u Osijeku.

Doktorka Maja Šušnjara kaže da je bila prisiljena da stavi takvo obaveštenje na vrata svoje ordinacije kako bi određen broj svojih pacijenata upozorila na nužnost održavanja lične higijene, piše Glas Slavonije.

"Na ovaj me potez navelo desetak pacijenata koji ne samo da ne održavaju higijenu zuba nego uopšte ne drže do osnovne higijene tela. Jednoj sam pacijentkinji otvoreno rekla kako ću joj, ne bude li se sledeći put otuširala i oprala zube, zakazati novi termin i ponovno insistirati na istome. I u najhladnijim smo mesecima ponekad morali da otvaramo prozore da bismo došli do vazduha. Pacijentkinja se nije bunila, a moram priznati da mi se čini kako sam uticala i na mnoge druge pacijente, jer sad dolaze mnogo uredniji. Obaveštenje koje sam stavila na vrata svoje ordincije komentarisali su uglavnom oni na koje se ona ne odnosi, kojima je to bilo duhovito i simpatično, ali cilj je da se u njoj prepoznaju oni koji ne drže do lične higijene", prokomentarisala je dr Šušnjara.

Nije tajna da se i mnogi porodični i bolnički lekari susreću s pacijentima koji, iako znaju da idu na pregled, ne otuširaju, ne promene veš i čarape.

  • Dr Aleksandar P.

    26.08.2016 19:40
    Medice cura te ipsem!
    Nije na nama lekarima da lepimo takva obaveštenja i da na taj način samo banalizujemo problem.Svakom pacijentu treba ukazati na sve aspekte zdravlja i higijene ali svakom ponaosob! Inače smo jednako prljavi u našim glavama,a pacijent svaki za sebe je poseban i pred nama a priori čist. Suptilan pristup je veština i talenat koji nema svaki lekar.
  • Milw

    28.07.2016 01:28
    To treba postaviti na sva javna mesta.
    U autobusima je prosto nekada nepodnosljivo pogotovo sad kada su dosli topliji dani
  • maki

    27.07.2016 20:47
    smrad ili gadost
    Ja sam jednog maloletnog pacijenta skidala oko 20 min jer je na sebi imao toliko garderobe da nisam znala šta me snašlo a kada sam htela da mu skinem cipele bila je smrad borba i kada sam posle nekoliko pokušaja ipak uspela da ih skinem shvatila sam da su mu čarape urasle u kožu i da ću ako nastavim skinuti kože sa tabana. Da napomenem u pitanju je bilo dete koje baš nije iz soc ugrožene porodice. 3 dana smo mu držali noge u vodi po 10 sati nebili odkravili čarape i kada smo ih konačno ogulili nokte smo sekli još 2 dana. Tako da ovi u ambulanti i neznaju šta je smrad i zapuštenost kao mi u bolnici. Sobu smo luftirali još 1 mesec nakon njegovog odlaska kući jer se smrad uvukao i u zidove a dušek smo posle njegovog otpusta bacili zbog smrada. Nažalost to je naša svakodnevnica i mislim da je to odraz sve nižeg standarda u Srbiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.