Ruski mornar slikao selfi i otkrio položaj krstarice

Ruski mornar sa krstarice "Petar Veliki" mogao bi biti kažnjen zato što je na palubi napravio "selfi", te postavio fotografiju i tako otkrio trenutni položaj broda.
Mornar se fotografisao na krstarici u blizini istočne obale Krita, a novinar Hans de Vrij pomoću "selfija" odredio je tačne koordinate broda i položaj flote.
 
Za sada nije poznato da li će mornar za ovaj postupak biti kažnjen, prenosi list "Vašington fri Bikon". Prema naredbi Ministarstva odbrane Rusije na "teritoriji službe" izričito je zabranjeno korišćenje mobilnih telefona, kao i nekih drugih radio-uređaja. On nije jedini koji je to učinio. Novinar je objavio još neke selfije koje su napravili ruski mornari.
 
Naredba iz 2009. godine nešto je blaža, određujući na kojim je sve mestima i u kojim prostorijama dozvoljena upotreba mobilnih telefona. Kada je reč o fotografskim aparatima, nema stroge zabrane.
 
Zastupnik Vadim Solovjov predlagao je 2014. godine nacrt zakona prema kojem bi ruskim vojnicima bilo zabranjeno da na internet stavljaju fotografije i video-snimke iz vojnih jedinica i sa vežbi. Takve zabrane postoje i u drugim zemljama, pa i u američkoj vojsci, podseća ruski portal "Vzgljad". U Rusiji, međutim, postoji zabrana odavanja vojne tajne, koju je ovaj mornar, verovatno, prekršio.
  • Podbarac

    12.11.2016 03:10
    Ne znaš koje luđi a ko gluplji
    Zainteresovao se za to "otkriće" holanskog novinara - kad ono nije on otkrio kordinate, nego preveo tekst sa ruskog uz selfi... "The Washington Free Beacon" je taj koji je od toga napravio vest i senzaciju!
    Činjenice:
    1. Taj mornar jeste objavio selfi i sam naveo gde su: Istočno od Krita - otprilike. Eto, to su te otkrivene "kordinate"... A ja dokon naseo...
    2. Inače se prave kordinate mogu pratiti putem hiljadu i jednog sajta za pomorce. Većina većih brodova - pa i ratni kao ovaj - imaju uključene GPS/GLONAS transpondere. Ili putem satelita. Neki sajtovi su free, a za neke treba pretplata - 10 do 100 evra mesečno,
    3. Holanđanin ni to nije znao... Sad se pita što se ne kriju? Pa kako da sakriješ brod od 260 metara u bari sredozemjlja? A i od čega i koga da se krije? Osim toga i došao je da se pokaže i slika!
    4. Sam selfi je poslat sa brodskog Neta, a ne sa telefona, jer GSM baš nema neki domet na otvorenom moru,
    5. Net im ide preko satelita - u realnom vremenu, mada ima "lag" od oko 40 do 100ms - nije baš za igranje i Skype, ali radi Tweet i fB,
    6. Uz to slikan je u delu gde i kad je to dozvoljeno za da se mlađarija i ostali slikaju. Lik sve uradio kako treba, a poslao nakon cenzure komandira,
    7. Sve podaci sa neta...

    Proveo pola dana u chatu - Holanđin garant sad misli da sam KGB/FSB. Ja mislio on novinar, ekspert i ime sa zapada - mora da ima i resurse i znanje, a kad ono... Odmah se setio osnovne i kolko kukuruza proizvodi Honduras. Tačka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti