Ko hoće u vojsku, dobija po 7.800 evra

Slovencima koji se odluče na potpisivanje desetogodišnjeg ugovora s ministarstvom obrane nude jednokratnu nagradu u visini od pet mesečnih bruto plata - 7.800 evra.
Slovenija se na ovakav potez odlučila kako bi povećala zanimanje za vojničke pozive.
 
Slovenačka vojska trenutno u svom sastavu ima 6.955 pripadnika i pripadnica, što je 299 manje od predviđenog plana, zbog čega je pozvala nove kandidate da se prijave za vojsku, a razlog za manje zanimanje za vojnički poziv su dosta manje plate nego u drugim zanimanjima. 
 
"Otvaramo vrata upravo za mlade ljude koji mogu da se zaposle u vojsci i tako odluče gde će ubuduće ostvariti svoje ambicije", navelo je u pozivu potencijalnim vojnicima slovensko ministarstvo obrane. 
 
Kako bi se osigurao veći priliv kandidata, ove godine je starosna granica za osobe koje se mogu prijaviti za profesionalni sastav podignut sa 25 na 27 godina, a ugovori se mogu sklopiti na pet i na deset godina službe u vojsci. 
 
Manji priliv u slovenačku vojsku, koja je pred ulazak zemlje u NATO savez profesionalizovana jer je ukinut obvezani vojni rok, obično se pripisuje znatnom smanjenju vojnog budžeta koji je nešto manji od 1 odsto, što je ispod NATO-ovog standarda. Zbog toga su i plate profesionalnih vojnika relativno niske. Prema podacima objavljenim uz poziv mladima da se prijave na konkurs, vojnik sa srednjom školskom spremom može da zaradi 665 evra neto mesečno, podoficir 755 evra, a poručnik 900 evra, prema zakonu o platama državnih službenika, ali im se na platu isplaćuju i posebni dodaci, u zavisnosti od poslova i dužnosti. 
 
S druge strane, posebne platne dodatke dobijaju ako se pošalju u mirovne misije u inostranstvo, ali za razliku od drugih zaposlenih u javnom sektoru nemaju pravo na štrajk, kakav na primer imaju zaposleni u obrazovanju, zdravstvu pa i u policiji.
  • Nindža Kornjačleone

    05.12.2016 23:54
    Ocigledno ne znas razliku izmedju bruto i neto.
    U daljem tekstu ni da citas.

  • DonJuan

    05.12.2016 22:33
    Ovu jednokratnu pomoc kod nas profi vojnici ne zarade za 2 godine... Koja smo mi smejurija od drzave...
  • Nekad se govorilo

    05.12.2016 19:28
    "Slovenci će jesti kamenje"
    To je 1560€ mesečno, a moj drugar kod nas kao prof. vojnik dobija 28.000 ili ti 225€.
    Očigledno da komšiji ipak nije crkla krava, a naša?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva