Finska daje mesečno 560 evra za one koji ne rade

Finska je među prvim zemljama u Evropi koje pokreću eksperiment uvođenja takozvane bezuslovne plate, za koju građani te zemlje neće morati da rade.
Reč je o uvođenju redovnih mesečnih primanja građana, bez obzira na to da li imaju posao ili ne.
 
U eksperimentalnoj fazi od dve godine, 2.000 Finaca će od države dobijati 560 evra mesečno, bez obzira na to da li rade. Tim novcem će moći da plate osnovne troškove za socijalno osiguranje. Konačni cilj je – ukidanje socijalnih davanja, umesto kojih će Finci mesečno primati 800 evra. To je malo za egzistenciju, ali može da motiviše prihvatanje lošijih poslova.
 
"Od povremenih poslova, mesečno zaradim oko 500 evra. Univerzalni prihod bi trebalo uvesti. To bi mnogima dalo veće mogućnosti da rade povremene poslove", kaže nezaposlena Sini Martinen.
 
Jedno od osnovnih pitanja je – može li država da finansira uvođenje univerzalnog dohotka i da li to vodi rastu poreza?
 
"Sada imamo više od 100 različitih modela obračuna socijalnih davanja. Univerzalni dohodak bi sve to zamenio, a građani bi sami birali da li žele da rade i šta će sa novcem", kaže Johanes Kananen, ekonomista iz Helsinkija.
 
Kritičari kažu da bi finski model bezuslovne plate umanjio finansiranje socijalnih usluga kao što su zdravstvo i obrazovanje, i objašnjavaju da nema jasnih kriterijuma kome bi takav dohodak bio namenjen. U bogatoj skandinavskoj zemlji, u kojoj dobro funkcioniše socijalna pomoć, još je nejasno ko bi dobijao zagarantovane plate, i kolike, ako eksperiment uspe.
 
Slične ideje o smanjivanju siromaštva postoje i u Holandiji i Kanadi, ali, kako je reč o najrazvijenijim zemljama, nejasno je koliko bi takva utopijska ideja bila primenljiva u državama sa ekstremnim siromaštvom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.