Boravak u svemiru utiče na gene

Penzionisani astronaut Skot Keli odabran je da boravi u Internacionalnoj svemirskoj stanici, od marta 2015. do marta 2016. godine.

Za to vreme, njegov brat Mark, identični blizanac, takođe penzionisani astronaut NASE, vodio je normalan život na Zemlji. Istraživači dvanaest univerziteta analizirali su njihove biološke uzorke. Istraživanja su pokazala da su telomere Skota Kelija, nakon jednogodišnjeg boravka u svemiru, suprotno očekivanjima bile nešto duže. Posle kraćeg boravka na Zemlji, Skotovi hromozomi vratili su se na "zemaljsku dužinu". Telomere su delovi DNK koji štite naše hromozome, i poslednjih godina istraživači njihovo skraćivanje povezuju sa starenjem.

"Pre nego što se odlučimo da šaljemo ljude na duže ekspedicije na Mars, moramo biti upoznati sa onim što se dešava na nivou DNK tokom dužeg boravka u svemiru", smatraju istraživači.

Testovi su pokazali da su kod blizanaca bili aktivni različiti geni, utvrđen je različit sastav molekula ribonukleinskih kiselina u njihovim ćelijama, kao i smanjena metilacija dezoksiribonukleinske kiseline blizanca koji je boravio u svemiru. Zapažena je i promena u sastavu bakterija u njegovom sistemu za varenje.

U narednim mesecima NASA će objaviti rezultate ostalih fizioloških i psiholoških testova Skota i Marka Kelija.

  • Prirodnjak

    25.02.2017 15:37
    @ Bivši astrolog
    Na našem jeziku se DNA (Deoxyribonucleic acid) kaže DNK (Dezoksiribonukleinska kiselina)...
  • Bivši astrolog

    25.02.2017 14:25
    Naravno
    Frekvencije koje zrače planete, a čak i zvezde - utiču na fomriranje DNA lanca.
    Neka se naučnici pomire s tim.
    Promene u DNA lancu utiču na promene hormonalnog i hemijskog sistema čoveka.
    A zatim taj sistem menja ponašanje jedinke.
    Tako je, od kada život postoji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.