Gradić u kojem su svi pravili oružje za masovno uništenje

U nedavno pronađenom izveštaju iz 1954. godine navodi se da je Los Alamos u Novom Meksiku – mesto rođenja atomske bombe - jedan sasvim običan gradić.

Uprkos svom nazivu, "Projekat Menhetn" nije sproveden u Njujorku, već u velikom broju istraživačkih centara širom SAD. Jedno od najpoznatijih takvih mesta bio je Los Alamos, čijih je 12.000 stanovnika radilo na razvoju nuklearnog naoružanja.

U vreme nastanka projekta, plan bio je da se u bazu doseli ukupno 150 naučnika, vojnih lica i članova njihovih porodica. Međutim, do kraja prve godine postojanja Los Alamosa, u centru je živelo 1.500 ljudi, dok je do kraja Drugog svetskog rata broj stanovnika ovog mesta premašio 8.000.

Osim svoje ‘neobične primarne funkcije’, gradić se nije mnogo razlikovao od ostalih američkih naselja; bio je paradigma idiličnog američkog života u pedesetim godinama. Imao je nekoliko berbernica, bioskopa, juvelirskih radnji... Jednu fotografsku radnju, pekaru, pa čak i cvećaru.

Los Alamos je imao i sopstvenu policiju i vatrogasnu službu, iako je njima upravljao federalni Savet za atomsku energiju koji je morao da sprovede posebnu vatrogasnu obuku u vezi sa radioaktivnim materijama. Stanovnici su mogli da slušaju i sopstvenu radio-stanicu, u čijem se posedu nalazio veliki broj gramofonskih ploča.

Srećom po doseljenike, američka vlada je shvatila da joj proizvodnja nuklearnog naoružanja izuzetno odgovara. Zato je, umesto ga ugasi centar nakon rata, počela da radi na upotpunjavanju gradske zajednice.

Sagrađene su kuće, škole, magacini, razvijena infrastruktura i podignute crkve u kojima su se okupljali pripadnici čak 14 različitih hrišćanskih denominacija. Počelo je izdavanje stanova posetiocima, a Los Alamos je vremenom počeo da proizvodi više novca nego što je država ulagala u njega.

Prošlo je 60 godina otkako je izveštaj napisan, a u gradiću se za to vreme malo šta promenilo. Populacija i dalje iznosi oko 12.000, Laboratorija još radi, kao i niz kič restorana i radnji s nazivima poput "Atomic City Quilts" i "Atomic Eyecare abound".

"Ljudi koji posećuju Los Alamos prvi put, dolaze sa predrasudom da će ovde naći nešto zanimljivo ili abnormalno. Međutim, uvek odlaze sa utiskom da su posetili izuzetno zanimljiv, ali sasvim običan američki grad", navodi se u izveštaju iz 1954.

Isto važi i danas.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.