Zašto likovi u Diznijevim crtaćima retko kad imaju mame?

Zašto u Diznijevim crtićima nikada ne vidimo mame ili ih vidimo samo na kratko?
Zašto likovi u Diznijevim crtaćima retko kad imaju mame?
Foto: 021

Odgovor je dao Don Han, izvršni producent "Maleficenta", koji je to pokušao da opiše vrlo jednostavno, predočavajući dve različite priče.

"Jedan razlog je praktičan, jer Diznijevi filmovi traju 80 do 90 minuta i govore o odrastanju. Oni su o onom razdoblju u životu kada treba da preuzmeš odgovornost. Simba je pobegao od kuće, ali se vratio. Ukratko, likovi mnogo brže odrastaju kad ostanu bez roditelja. Bambijevu majku su ubili, pa je morao da odraste. Bel je imala samo oca, ali ga je izgubila pa je i ona morala naglo da odraste. To je, ukratko, to."

Han je takođe radio klasične Diznijeve filmove poput "Lepotice i zveri" i "Kralja lavova" pa je objasnio da postoji i jedan više frojdovski i depresivan razlog zašto se u crtaćima ne pojavljuju majke.

Naime ranih 1940-ih godina Volt Dizni je kupio kuću roditeljima.

"Poslao je momke iz studija da im poprave peć, ali kad su se majka i otac tamo preselili, peć je procurila i Voltova majka je umrla", kaže Han. "Pazikuća ih je pronašao sledećeg jutra, i izvukao napolje. Ocu je bilo loše i odvezli su ga u bolnicu, ali majka je umrla."
Prema Hanovoj priči, Dizni nikada nije pričao o smrti majke, kao ni iko drugi u njegovoj blizini.

"Nikada nije govorio o tom razdoblju jer se osećao odgovornim što je postao toliko uspešan da im je rekao 'Dopustite da vam kupim kuću'. San svakog deteta je da svojim roditeljima kupi kuću, a zahvaljujući čudnoj prirodi, bez njegove krivice, radnici u stanu nisu znali šta rade", kaže Han. "To je teorija, nisam psiholog, ali to ga je proganjalo. Ideja da je doprineo smrti majke stvarno je tragična."

Dok se Hanino objašnjenje čini potpuno smislenim, drugi se pitaju da li je razlog što Dizni i drugi tvorci animiranih filmova ne uključuju majke puno mračnije prirode i s nekom, možda čak i podsvesnom, skrivenom porukom, piše "Huffington Post".

  • Princ iz bajke

    22.05.2017 17:34
    isključivo i samo XY
    Dizni je iz priče se vidi tipičan Srbin
  • Andrija Šrek

    22.05.2017 08:44
    ...
    Ne samo da ih nema, nego vrlo često umiru...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.