NASA ima plan u slučaju da džinovski asteroid ide ka Zemlji

Da se očekuje da će džinovski asteroid udariti u Zemlju, agencije NASA i Fema bi bile odgovorne za obaveštavanje sveta o tome.

Uz moto "spremni na sve" te agencije su sprovele već brojne simulacije i testiranja scenarija "Sudnjeg dana" kako bi se uverili da, ako do tog dana dođe, budemo koliko je moguće spremni.

To se pre svega odnosi na spremnost pravovremenog uočavanja i mogućeg uništenja smrtonosnog asteroida.

"Nije stvar o tome "da li ćemo", nego kada suočiti s tom situacijom", kaže Tomas Zurbuhen iz NASA-e.

Ovo je plan protokola NASA-e u slučaju asteroida koji kreće prema nama u pet koraka:

1. Poruka o otkriću opasnog asteroida odlazi grupi ne više od 12 naučnika s rečima "Asteroid se približava. Sazvan je hitni sastanak".

2. Na sastanku bi bilo dogovoreno hitno praćenje asteroida, a ti naučnici bi odmah počeli da prate njegovu putanju.

3. Naučnici bi odredili veličinu objekta i prema brzini kretanja, procienili vreme udara u našu planetu.

4. NASA bi potvrdila s FEMA-om da li je udar neizbežan u zadatim parametrima.

5. NASA i FEMA bi sazvale hitnu konferenciju za medije gde bi dali javni izveštaj o nadolazećem asteroidu. U tom trenutku, agencije bi istakle i svoje planove za "zaštitu Zemlje".

Iako su pripremljeni, naučnici ističu kako je mogućnost da dođe do Sudnjeg dana mala.

Prema NASA-i, asteroid širok oko 1,6 kilometara otprilike udara Zemlju jednom na svakih milion godina. U projekcijama spašavanja, zaštita čovečanstva je prioritet, a asteroid bi se verovatno gađao laserima, postoji mogućnost i zabijanja svemirske letelice u asteroid i detoniranja asteroida bombom kako bi se on skrenuo s putanje ili razlomio na manje, znatno bezopasnije komade.

  • Its me

    24.05.2017 20:17
    Nisu predvideli vreme za burek, jogurt, kafu i cigarete. Pretpostavljam da će jesti s'nogu, a kafe i pepela će biti posvuda. Čudan neki svet radi u NASA-i.
    Ne daj bože da do kolizije ikada i dođe!!! - Onaj ko je pokušao da napiše projekat na masnom papiru od bureka znaće o čemu govorim.
  • 159

    24.05.2017 09:29
    Ma kakva konferencija za stampu, lansirajte raketu!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti