Počela potraga za izgubljenim kontinentom

Naučnici su se otisnuli u istraživanje "izgubljenog kontinenta" Zelandije, podvodne mase istočno od Australije koja nikada nije bila detaljnije ispitana.

Istraživački tim će pokupiti uzorke sedimentnih i drugih stena duboko u moru da bi otkrili kako se region ponašao tokom desetina miliona godina. Moći će da istraže istoriju okeana, ekstremne klimatske uslove, živi svet dna mora, tektonske ploče i zone u kojima nastaju zemljotresi.

Nevil Ekson, sa Australijskog nacionalnog univerziteta, rekao je da će dvomesečna ekspedicija pomoći boljem razumevanju velikih promena u tektonskoj konfiguraciji koje su počele pre oko 53 miliona godina. Otprilike u to vreme je nastao pacifički "Vatreni prsten", zona sa najviše vulkana i zemljotresa u svetu.

Zelandija, čiji je najveći deo ispod južnog Pacifika, bila je deo superkontinenta Gondvane od kog se odvojila pre oko 75 miliona godina. Imala je površinu od oko pet miliona kvadratnih kilometara.

Neki naučnici, koji su u februaru izneli predlog da se Zelandija proglasi novim kontinentom, naveli su da je reč o jasno određenom geološkom entitetu koji zadovoljava sve kriterijume kao i ostali kontinenti na Zemlji, uključujući nadmorsku visinu, jasnu geologiju, definisano područje i koru deblju od one na dnu okeana.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.