VIDEO: Vikinški brod pronađen ispod gradskog trga u Norveškoj

Vikinški brod-grobnica star oko 1.000 godina sa kostima i bronzanim pločama pronađen je tokom radova na trgu u Norveškoj.
Brod dužine četiri metra pronađen je na pijačnom trgu u norveškom gradu Trondhajmu. Iako nijedan drveni deo broda nije sačuvan, ostaci grudvica rđe i eksera ukazuju na to da je brod pokopan u periodu između sedmog i desetog veka nove ere.  
 
Brodovi su bili najcenjenija imovina među Vikinzima, i ako Viking visokog roda nije umro na moru, on je sahranjivan u brodu na kopnu. Brodovi koji su korišteni bili su pravi, a ne makete, a tela pokojnika su polagana zajedno sa oružjem, grnčarijom i rogovima koji su korišteni za čaše. 
 
Sahrane u brodovima bile su veoma značajne u verskom smislu za nordijske narode, a kremiranje je bilo ključni deo ceremonije.  Oni koji su sahranjeni u brodovima ili čamcima bili su skoro uvek elitni ratnici i vođe klanova. 
 
U novootkrivenoj grobnici, koja je postavljena u pravcu sever-jug pronađene su i kosti, koje su kao i brod, bile okrenute u tom pravcu, a eksperti će sada uraditi analizu DNK. 
 
Na brodu je nađena i bronzana ploča, kao i neki lični predmeti. 
 
Iskopavanja vrše arheolozi Norveškog instituta za istraživanje kulturnog nasleđa u Oslu.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.