VIDEO: Na posao putuju u metalnim kovčezima

Mangan je najtraženiji proizvod u gradiću Čijatura na zapadu Gruzije. Zbog ovog minerala veliki deo stanovništva radi u lokalnim rudnicima do kojih nije lako doći jer je grad izgrađen u dubokom klancu.

Da bi došli na posao, rudari su se na početku 20. veka pentrali po neoznačenim stazama, što ih je zamaralo i umanjivalo im produktivnost. Upravo zato su gradske vlasti 1954. godine pustile u promet sistem žičara koje su radnike direktno vodile do rudnika.

Da biste danas došli autobusom do rudnika, potrebno je da se vozite oko pola sata. Žičarom ste tamo za svega nekoliko minuta. To je glavni razlog što je žičara još traženo prevozno sredstvo, iako ne izgleda najsigurnije.

Zbog dotrajalog izgleda kabine na čeličnim užadima imaju nadimak "metalni kovčezi", iako u upravi tvrde da je vožnja potpuno bezbedna. Pored svega, ne naplaćuje se karta, pa stanovništvo radije bira taj tip prevoza od autobusa čiji red vožnje nije najredovniji.

Lokalne vlasti ovoga leta su zatvorile glavnu liniju žičare zbog obnove, ali nekolicina njih još funkcioniše.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.