VIDEO: Premeštaju gradić jer će uskoro propasti u zemlju

Kiruna, grad na severu Švedske, omiljeno je turističko odredište za putnike koji u zimsko vreme žele da posmatraju polarnu svetlost, a u letnjim mesecima ponoćno Sunce.

Ovaj gradić u Laponiji dom je za nešto više od 18.000 stanovnika koji su mahom zaposleni u rudniku gvozdene rude.  Štaviše, Kiruna se ponosi najvećim podzemnim rudnikom ovakvog tipa, koji se nalazi 1.365 metara ispod zemlje, a koji dnevno proizvodi dovoljno materijala da se izgradi 40.000 automobila ili šest Ajfelovih tornjeva. Drugim rečima, ovde se proizvodi 90 odsto evropske gvozdene rude.

Stalna proširenja rudnika destabilizovala su zemlju iznad njega, a stručnjaci pretpostavljaju da će grad "propasti" u sledećih nekoliko decenija.

S obzirom na to da je rudnik važan ekonomski faktor za ovo područje, uprava je donela radikalnu odluku o preseljenju centra grada otprilike tri kilometara istočno. Neke građevine biće srušene i ponovo izgrađene, a druge će biti preseljene zajedno s temeljima. Ovaj neobičan poduhvat privlači pažnju turista već neko vreme, a vredan je dve milijarde dolara.

Novi izgled projektuje kompanija White Arkitekter AB iz Stokholma i Ghilardi + Hellsten Arkitekter iz Osla u saradnji s istraživačima sa Univerziteta iz Lulea and Delfta, a cilj im je da izgrade ekološki održiv grad s gušćim jezgrom u kom će stanovništvo više koristiti javni prevoz nego svoje automobile.

Kako to planiraju da izvedu, pogledajte u video-snimku.

  • Jasmina

    13.11.2017 17:17
    kod nas
    Kod nas sve skracenim postupkom....stanovnici u drugi grad, za ostalo, snadjite se;-)
  • Mile

    10.11.2017 10:38
    I kod nas gradovi propadaju iako ispod njih nema rudnika. A o selima ne treba ni pričati.
  • Noname

    09.11.2017 08:53
    pomerajne gradova
    I kod nas se to isto radi. Svake godine se jedan grad preseli u Nemačku, Austriju....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.