U snu se najčešće izgovara reč "ne" i psovke

Mnogi se pribojavaju pričanja u snu zbog toga što bi na taj način mogli da otkriju dobro sakrivenu tajnu.
U snu se najčešće izgovara reč "ne" i psovke
Foto: Pixabay
Međutim, prema pisanju "Gardijana", francusko istraživanje sprovedeno na velikom broju volontera pokazalo je da za to ima samo malo bojazni: najčešća reč koju izgovaramo u snu je "ne", dok za njom slede – psovke. Ispitivanje je pokazalo da muškarci daleko češće govore dok spavaju od žena.
 
"Pričanje u snu je jedan od poremećaja, poput šetanja tokom spavanja. Prema mom iskustvu, povezano je sa preteranom stimulacijom nervnog sistema do koje najčešće dolazi zbog prekomerne upotrebe raznih uređaja poput mobilnog telefona neposredno pre spavanja, ali i učestalog uzimanja kofeina", kaže dr Nerina Ramlakan, stručnjakinja za poremećaje sna.
 
Prema njenoj oceni govoru u snu sklone su osobe koje su stroge prema sebi, perfekcionisti su, ali i tokom razgovora sa drugima zadržavaju ono što misle za sebe, pa to kasnije izgovore u snu.
 
Mnoge zanima da li i šta pričaju tokom spavanja pa koriste i posebne aplikacije poput snimača govora u snu. Ali koje su mogućnosti da neko u snu prizna zločin ili izgovori da ima ljubavnicu? 
 
Profesor Džim Horn, stručnjak za poremećaje sna, kaže da ne treba da verujemo u priče o odavanju tajni. Prema njegovom iskustvu pričanje tokom sna odigrava se u prvoj fazi spavanja, dok osoba ne utone u dubok san. Govorenje tokom spavanja nije, po oceni dr Horna, rezultat sanjanja, već toga što čovek i dalje misli, odnosno nije ušao u dublji san.
 
Pričanje u snu karakteristično je za decu i u fazi odrastanja mnoga od njih prestanu to da rade. Oni kojima ova osobina ostane kasnije tokom života za to mogu kriviti i genetski faktor. Ipak, stručnjaci upozoravaju na to da ukoliko je pričanje u snu učestalo, to može biti znak anksioznosti, pa bi zbog toga bilo dobro da se posavetuju sa stručnjakom i otkriju razlog takvog poremećaja.
  • Ns 49

    13.12.2017 05:35
    Ko je neveran u braku mora paziti šta priča sam sa sobom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.