Brava obijena u aferi Votergejt prodata za 62.500 dolara

Brava vrata prostorija Demokratske partije u zgradi Votergejt u Vašingtonu obijenih 1972. prodata je na aukciji za 62.500 dolara.
Brava obijena u aferi Votergejt prodata za 62.500 dolara
Foto: Pixabay
Ta lažna pljačka je pokrenula najveću aferu političke špijunaže i verovatno najveći politički skandal u istoriji SAD koji je doveo do pada predsednika Ričarda Niksona.
 
"Otkriće obijene brave i naknadno hapšenje pet provalnika pokrenulo je lančanu reakciju koja je na kraju dovela do ostavke predsednika Ričarda Niksona", saopštila je aukcijska kuća Nejt Sanders, koja je procenila predmet na 50.000 dolara.
 
Običnu bravu - bronzani mehanizam težak dva kilograma - sačuvao je kao suvenir domar zgrade, i čuvao je skoro pola veka, nakon što je zamenjena posle provale.
 
Provala se odigrala u rano jutro 17. juna 1972. godine.
 
Dugačka istraga dvojice novinara Vašington posta, Karla Bernstajna i Boba Vudvorda, otkrila je da je ljude koji su uhapšeni s prislušnim uređajima poslala Niksonova republikanska administracija.
 
Zbog te operacije i pokušaja ometanja pravde njemu bliskih ljudi, Nikson je u leto 1974. nateran da podnese ostavku.
 
On je do sada jedini predsednik SAD koji je to učinio.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.