Japanski vozovi "laju"

Istraživači u Japanu opremili su vozove zvučnicima iz kojih se čuje lavež psa i oglašavanje jelena kako bi sprečili sudare sa životinjama na pruzi.
Japanski vozovi "laju"
Foto: Pixabay
List "Asahi šimbun" piše da je cilj ove kombinacije zvukova da otera jelena sa šina kako bi se smanjio broj slučajeva u kojima životinje stradaju.
 
Zvaničnici Železničkog tehničkog istraživačkog instituta kažu da je snažan zvuk oglašavanja jelena u trajanju od tri sekunde i 20 sekundi laveža psa sasvim dovoljno da natera životinje da beže.
 
Naučnici kažu da su dosadašnji testovi, koji se izvode noću, kada se jeleni okupljaju blizu pruge, pokazali da se broj jelena prepolovio nedaleko od šina zahvaljujući tome. Sistem se pokazao efikasnim, ali je rečeno da se ovaj zvuk neće ispuštati u blizini ljudskih naselja.
  • ништа

    18.01.2018 09:19
    ново
    Наши возови идавно то раде:
    ав-ав-ав-ав-ав--авввввв....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti