VIDEO: Snimak ledenog diska koji se okreće postao viralan

Snimak velikog ledenog kruga, prečnika osam metara, koji se polako okreće na površini reke Liao u provinciji Liaoning u Kini, za kratko vreme je postao viralan na društvenim mrežama.
Ono što je izazvalo čuđenje mnogih je to što se krug neprestano okreće konstantnom brzinom, čak i kada na njemu stoji petnaestak ljudi. Mnogi korisnici društvenih mreža pitali su se kako je ledeni krug uopšte i nastao. Stručnjaci, izgleda, imaju odgovor na to.
 
Budući da ovo nije prvi put da se ovako nešto događa, tim fizičara sa Univerziteta u Liježu, na osnovu jednog starijeg primera, izneo je pretpostavku da je "glavni krivac" temperatura vode.
 
Što temperatura više raste, voda postaje gušća. Led na ivicama kruga počinje da se otapa, što postupno stvara vrtlog koji počinje da pomera led iznad njega. Uskoro led počinje da se okreće i malo po malo formira kružni oblik.
 
Ovakve "misteriozne ledene formacije" javljaju se u drugim ledenim krajevima sveta, na Arktiku, u Skandinaviji, Rusiji i Kanadi. Ti ledeni krugovi su inače manji, pa bi ovaj mogao biti najveći među njima. 
 
Ipak, najveći do sada primećeni ledeni krug imao je prečnik od čak 17 metara.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.