Superkrvavi plavi Mesec vidljiv u sredu

Redak astronomski događaj - superkrvavi plavi Mesec, moći će nakon 36 godina da se vidi s nekih delova Zemlje kroz dva dana.
Događaj izaziva veliko uzbuđenje jer će 31. januara spojiti tri neobične lunarne pojave - Supermesec, plavi Mesec i potpuno pomračenje Meseca. U njemu će moći da uživaju u Severnoj Americi, Aziji, na Bliskom istoku, u Rusiji i Australiji.
 
Plavi Mesec je drugi puni Mesec u jednom kalendarskom. Pojava se javlja svake dve godine i osam meseci.
 
Supermesec se javlja kada je Mesec najbliži Zemlji u svojoj orbiti. U toj tački, nazvanoj perigej, Mesec izgleda 14 odsto veći i 30 odsto sjajniji. Te dve pojave nisu toliko retke, ali u kombinaciji s istovremenim pomračenjem Meseca nije ih bilo 36 godina.
 
Tokom pomračenja Mesec će kliznuti u Zemljinu senku i beli disk postupno pretvoriti u narandžasti ili crveni. Tako će 'plavi' Mesec postati 'krvav'.
 
Poravnanje Sunca, Meseca i Zemlje trajaće sat i 16 minuta. U zapadnom delu SAD-a i Kanade biće vidljivo pre zore, a na Bliskom istoku, u istočnoj Rusiji, u Australiji i na Novom Zelandu uveče, kad Mesec izlazi.
 
Suprotno od pomračenja Sunca, Mesečevo se može bezbedno posmatrati golim okom.
 
Poslednji put se pojava dogodila 30. decembra 1982. i tada je bila vidljiva u Evropi, Africi i zapadnoj Aziji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.