Vraćeno ukradeno violončelo od milion evra

Violončelo iz 18. veka, procenjeno na više od milion evra, koje je u četvrtak uveče ukradeno francuskoj solistkinji Ofeli Gajar, jutros je nađeno.
Vraćeno ukradeno violončelo od milion evra
Foto: Pixabay (ilustracija)
"Dobila sam aninimni poziv i rečeno mi je da je moje violončelo u kolima ispred moje kuće. Našla sam ga na zadnjem sedištu", navela je Gajar za Frans pres.
 
Instrument je ukrao čovek naoružan nožem, koji je napao Gajar nedaleko od njene kuće u Parizu. Oteo je i gudalo iz 19. veka koje je potpisao čuveni francuski tvorac gudala Žan Mari Persoa.
 
Violončelo je 1737. u Udinama, u Italiji, izgradio majstor Frančesko Gufrile, a kod Gajar je na pozajmici. Procenjeno je na skoro 1,3 miliona evra.
 
"To nije instrument koji se prodaje na svakom ćošku", rekao je u petak izvor blizak istrazi.
 
CIC banka, vlasnik violončela, instrument je kupila zbog Gajar, što je forma pomaganja kulturi, omogućavanjem virtuozima klasične muzike da pozajme retke instrumente koji vrede i milione evra.
 
Ofeli Gajar je dobitnica više nagrada za izvodjenje klasične muzike.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.