VIDEO: "Jugo" juri 160 km/h na ledu

"Jugo Amerika" je projekat koji je prilično neslavno prošao. Najavljivan kao "posao veka", ovaj državni projekat vrlo brzo se pretvorio u – katastrofu.
"Jugo GV", kod nas poznat pod oznakom "55A", imao je 1,1-litarski benzinac snage 54 "konja" kome je do "stotke" trebalo oko 16 sekundi, a maksimalna brzina je iznosila 147 km/h.
 
"Jugo" je proglašavan za najgori automobil ikad, ali mu je to donelo i kultni status, pa je opevan u pesmama različitih američkih bendova, a imao je i nekoliko holivudskih uloga (najbitnije u filmovima "Ko je ubio Monu?" i "Umri muški, s osvetom").
 
Zato je "jugo" rado viđen gost na mnogim automobilskim takmičenjima, jer uvek krije nešto ispod karoserije.
 
Takav slučaj je kod ovog "jugića", kojeg je jedan zaljubljenik opremio GM-ovim LS V8 motorom zapremine 5,3 litara, koji se najčešće viđa u "ševrolet korveti" i "kamaru". Ovaj monstrum je komforno spakovan ispod haube tako što je prednje sedište došlo na mesto zadnje klupe.
 
A kako bi postizao što bolje rezultate u trkama ubrzanja, za koje je i napravljen, dobio je i nitro ubrizgavanje. Pogon je prebačen pozadi, a u zadnji par predimenzionisanih guma "ugrađeno" je i nekoliko stotina eksera, jer se ovaj "jugo" takmiči na ledenoj podlozi.
 
Performanse – do sto milja na sat (160 km/h) mu treba ispod osam sekundi.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.