VIDEO: Stanovnike holandskog sela izludeo muzički auto-put

Ako se vozite auto-putem koji prolazi pored holandskog sela Jelsum, nemojte se iznenaditi kada čujete da drum svira melodiju.
Novitet, osmišljen kao način da se putovanje kroz monotonu ravnicu učini življim tako što su na put postavljeni poprečni pragovi, sve više izaziva protivljenje među meštanima koji kažu da ih konstantno odzvanjanje iste melodije izluđuje.
 
Melodija nastaje kada automobilski točkovi prelaze preko pragova izazivajući taktilne vibracije. Kada se vozilo kreće dozvoljenom brzinom od 60 km/h - put besprekorno svira himnu pokrajine Frizija - severnog regiona Holandije koji ima poseban jezik i kulturu.
 
Međutim, melodija je glasna i s obzirom na to da zvuk putuje kroz vazduh lokalni stanovnici kažu da je muzički put stvorio beskrajnu kakofoniju koja ih drži budnima po celu noć.
 
"Prošle subote uveče taksiji su vozili od Leuvardena do Stiensa i nazad nastojeći da pređu preko pragova što je brže moguće, tako da smo cele noći slušali ubrzanu himnu", rekla je meštanka Jelsuma Ria Jansma.
 
Vlasti Frizije su pristale da uklone pragove kasnije ove nedelje, objavio je lokalni list Leuvarder Kurant.
  • Istorija

    14.04.2018 10:08
    Rusofil
    Nije Rusija krivac za taj put.. Rusija je možda kriva, što nije pomagala Srbiji, u vreme bombardovanja..ili zato što nikada nije pomagala Srbiji.. Navedi mi samo jedan primer i dokaži mi da grešim..
  • Nervirach

    11.04.2018 09:13
    Rusofil, pa sviraju i srpski. Al od udaranja u rupe. Ovaj je barem ravan. Stvarno su neki ti holandjani, zale se na puteve koji su bez rupa.
  • Ja

    11.04.2018 09:04
    Mogu da zamislim kakva bi tek kakofonija bila u Srbiji!!! Sto bi reko Cvarkov - Usracu se !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.