VIDEO: Muzički auto-put koji je izludeo Holanđane više ne svira

Samo dan nakon što je i zvanično otvoren, "muzički autoput" u Holandiji zatvoren je u utorak zbog pritiska meštana iz obližnjeg sela, koji su se žalili da ih izluđuje konstantno odzvanjanje iste melodije.
Drum koji "svira melodiju" prolazi pored holandskog sela Jelsum.
 
Mnogi meštani su se usprotivili novitetu, koji je osmišljen kao način da se putovanje kroz monotonu ravnicu učini življim tako što su na put postavljeni poprečni pragovi, navodeći da ih konstantno odzvanjanje iste melodije izluđuje.
 
Jedan od njih je, čak, autoput nazvao "psihičkom torturom", dok je drugi rekao da su vozači ubrzavali pri vožnji kako bi videli kako se tada čuje muzika, prenosi BBC.
 
Melodija nastaje kada automobilski točkovi prelaze preko pragova izazivajući vibracije u taktu. Kada se vozilo kreće dozvoljenom brzinom od 60 kilometara na čas - put besprekorno svira himnu pokrajine Frizija - severnog regiona Holandije koji ima poseban jezik i kulturu.
 
Međutim, melodija je glasna i s obzirom na rasprostiranje zvuka, lokalni stanovnici rekli su da je "muzički put" stvorio beskrajnu kakofoniju koja ih drži budnima po celu noć.
 
Vlasti Frizije pristale su potom da uklone pragove, objavio je lokalni list Leuvarder Kurant.
 
  • Uzzy

    13.04.2018 12:25
    Vlasti da odgovaranu zbog rasipanja novca
  • Bulevarac

    12.04.2018 12:46
    Odma!
    Vesiću, Mali, reagujte!
  • Perica

    12.04.2018 10:21
    nasi putevi
    I naši putevi sviraju. Jeste da nije svima draga melodija lupanja točkova i zadnjeg lonca u rupčage, al ima tu neke specifičnosti. Nisu samo Holanđani pametni...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.