Zvučna zagonetka zaludela korisnike interneta

Jedna dvosložna reč postala je zvučna zagonetka na internetu i proširila se po društvenim mrežama, stvarajući dva tabora - jedan koji čuje reč Jani (Yanny), a drugi koji čuje Lorel (Laurel).
Zvučna zagonetka zaludela korisnike interneta
Foto: Pixabay
Mali audio-klip koji je postavio američki tinejdžer na internet izazvao je pomamu. Roland Sabo iz Džordžije objasnio je da je nakon preuzimanja snimka naizgled bezlazene reči na nekon sajtu rečnika bio začuđen kako ga ljudi različito čuju. 
 
Sabo je snimak stavio na Instagram u obliku ankete, ali su snimak preuzeli drugi i brzo se proširio po internetu. 
 
Zanimljiv podatak je da jedni jasno čuju Jani, kao i oni koji čuju Lorel. 
 
Ta onlajn debata podseća na sličnu zanimljivost pre tri godine s fotografijom dvobojne haljine. Neki su je videli kao belu i zlatnu, a drugi kao crnu i plavu.
 
 
Jutjub korisnik MSgt Porkins odlučio je da na svom kanalu razreši ovu nedoumicu. Naime, on tvrdi da su u pravu i oni koji čuju Lorel, i oni koji čuju Jeni. 
 
Reč je o razlici u našem čulu sluha, odnosno težnji jednih da čuju zvuk na višim frekvencijama (pretežno žene i deca) i težnji drugih da čuju zvuk na nižim frekvencijama (pretežno muškarci). 
 
Poslušajte ovde kako zvuče obe verzije:
 
  • Đuro

    18.05.2018 07:24
    Jasno
    Čuje se - daj 4 piva
  • Krmenadla sa Podbare

    17.05.2018 15:02
    Jasno se cuje JELI !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva

Pentagon: Nema dokaza o vanzemaljcima

Pentagon je objavio novi izveštaj koji se nadovezuje na objavu iz 2022. da tada novoosnovani Sektor za rešavanje anomalija svih domena (AARO) nije pronašao dokaz koji bi ukazao na vanzemaljce.