Poslednji obrok ledenog čoveka bio užasnog ukusa

Poslednji obrok ledenog čoveka Ocija bilo je meso jelena i masnoća kozoroga, što je imalo užasan ukus, pokazala je nova, do sada najdetaljnija analiza sadržaja njegovog želuca.
Dva planinara su još davne 1991. godine u Alpima pronašli mumificirano telo muškarca koji je umro pre otprilike 5300 godina. Naučnici su proteklih 27 godina detaljno analizirali njegovu odeću, zube, telo i tetovaže, a najnovija DNK analiza otkrila je šta se sve nalazilo u njegovom želucu kada je pronađen. 
 
Uz životinjsko meso, naučnici su u njegovom želucu pronašli i pšenicu, ali i tragove toksina. Sve to daje novu sliku o poslednjim danima života ovog lovca iz bakarnog doba. Meso kozoroga, otkrili su još prošle godine, bilo je sušeno, a naučnici su nedavno opet "zavirili" u Ocijev želudac. 
 
Frenk Makiner sa Instituta za mumije u Bolzanu rekao je da je prvi pogled kroz mikroskop pokazao da je "ledeni čovek" bio svaštojed jer su u uzorku pronađena biljna vlakna pomešana s mesom. Analiza je pokazala da je u pitanju mišićno i masno tkivo kozoroga. 
 
"Čini se da je Oci bio svestan činjenice da je masnoća odličan izvor energije. Visoko alpsko područje u kojem je živeo i gde je pronađen predstavlja veliki izazov za čoveka i traži optimalnu ishranu kako bi se izbegao gubitak energije", istakao je ovaj naučnik u istraživanju koje je objavljeno na portalu Eurac.edu. 
 
Ipak, kako je dodao za Nacionalnu geografiju, taj ukus je bio grozan. 
 
Naučnici su takođe, analizom njegovog želuca otkrili i meso jelena, ali nisu mogli da potvrde koji je tačno deo životinje pojeo. Zaključili su i da je meso najverovatnije bilo sušeno i dimljeno.
 
  • Vegan (malo sutra)

    17.07.2018 21:28
    Eto, jeo je meso i zato je umro, da je jeo tofu i soju, jos bi bio ziv.
  • Krmenadla sa Podbare

    15.07.2018 17:32
    Meso jelena ne zvuci lose, da nije trebao jesti mekdonalds???
  • sasa

    15.07.2018 14:47
    sasham02@gmail.com
    tako ce koju hiljadu godina da se iscudjavaju naucnici kakvim otrovima nas danas hrane

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.