Vratio se u srednju školu u 70. godini, planira i na fakultet

Sedamdesetogodišnji Marokanac Lehasan es Šakiri je odlučio da se vrati u školske klupe i završi srednju školu.
Vratio se u srednju školu u 70. godini, planira i na fakultet
Foto: Pixabay
Loša materijalna situacija naterala ga je da prekine sa obrazovanjem i počne da radi. Ipak, ljubav prema školi je prevagnula, pa je odlučio da nastavi nakon odlaska u penziju. 
 
Prijemni ispit za srednju školu polagao je u Tingiru, pa sada čeka rezultate koji će biti objavljeni 19. jula i mogućnost nastavka obrazovanja. Nada se da će jednog dana imati priliku da upiše fakultet i studira. 
 
Šakiri je ujedno i najstariji kandidat koji je polagao prijemni ispit. On je dodao i da je 2014. godine dobio diplomu o završenoj osnovnoj školi, a u protekle četiri godine je sam učio iz školskih udžbenika. 
 
Sada namerava da završi srednju školu za odrasle, a potom da, uprkos godinama, nastavi školovanje na studijama sociologije. Šakiri je govorio o brojnim nevoljama koje su ga zadesile tokom života i o tome da je tokom života obavljao različite poslove. Boravio je i u Francuskoj, gde je tokom dana radio kako bi zaradio nešto novca za izdržavanje porodice u Maroku, da bi potom išao u večernju školu. 
 
Za to vreme stalno je čitao knjige, časopise i novine. "Čak i kada sam se udaljio od školskih klupa, nisam odustao od čitanja i učenja. Volim da čitam. Iako sam malo zarađivao, kupovao sam knjige. Napravio sam manju biblioteku na arapskom i francuskom jeziku. Ljubav prema čitanju i učenju preneo mi je jedan Francuz. Omogućio mi je da po završetku posla idem na časove francuskog, a davao mi je i knjige i romane na francuskom jeziku", priča Šakiri. 
 
Dok je bio u Francuskoj, živeo je u blizini nemačke granice, pa je tako bio u prilici i da uči nemački jezik. Nakon što se penzionisao, odlučio je da se vratiti u Maroko. "Nauka zauzima važno mesto u životu čoveka. Kažu treba učiti od kolevke do groba. Čovek može uvek da se školuje, bez obzira na to o kom delu života je reč. Potrebno je samo želeti i istrajati", rekao je Šakiri.
  • Entelektualac

    16.07.2018 00:46
    Mlade devojke u skolskim klupama bate.
  • Salamander

    15.07.2018 21:19
    Bravo maestro
    covek se uci dok je ziv

    ( osim ako je politicar )


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti