Novi Sad dobija novi kulturni kvart u Almaškom kraju

Novi Sad će dobiti četvrtu kulturnu stanicu odnosno kulturni distrikt tako što će prostor nekadašnje "Svilare" biti rekonstruisan, najavio je direktor Fondacije "Novi Sad 2021" Nemanja Milenković.
Milenković je to najavio na Svečanoj akademiji u Gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj" koja je organizovana povodom obeležavanja tri veka Almaškog kraja. U svečanosti su učestvovali gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, episkop bački Irinej Bulović, direktor gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" Radivoj Stojković, kao i hor Almaškog hrama, hor gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj", hor i folklorni ansambl KUD-a "Vila", uz dramatizaciju mladih novosadskih glumaca.
 
Direktor Fondacije "Novi Sad 2021" Nemanja Milenković rekao je tom prilikom da je Fondacija, povodom jubileja 300 godina Almaškog kraja, inicirala pokretanje još jednog distrikta kulture na prostoru prve fabrike sa kojom je započela industrijalizacija Novog Sada. 
 
"Na uglu ulica Almaške i Pavla Stamatovića u neposrednom okruženju još jednog objekta industrijskog nasleđa, "Svilare", nalaze se prostor depoa i radionice Srpskog narodnog pozorišta i ogranak Akademije umetnosti, što sve zajedno sa renoviranom kulturnom stanicom, predstavlja ogroman potencijal. Revitalizacijom novog kulturnog kvarta na Podbari, Fondacija "Novi Sad 2021" stvara još jedno kulturno jezgro u kom se na istom prostoru školuju budući producenti, dizajneri svetla, zvuka i programskih sadržaja, gde pozorišni radnici realizuju umetničku produkciju kreirajući elemente scenskog dizajna, stvaraće se i šanse za nove umetnike i kulturne radnike, kao i produkti kulture namenjeni angažovanoj novosadskoj publici", istakao je Milenković. 
 
Na ovaj način, uz rekonstrukciju prostora nekadašnje fabrike "Petar Drapšin", Fondacija privodi nameni kulture dva najstarija objekta industrijskog nasleđa u Novom Sadu.
 
Inače, ka "Svilari" gravitira najveći broj građana jer su MZ "Dunav" i MZ "Podbara" jedne od najnaseljenijih u Novom Sadu. Tokom 2017. godine, u Aplikacionom formularu EPK, bila je planirana obnova ukupno tri kulturne stanice, ali su navedeni razlozi i obeležavanje jubileja 300 godina Almaškog kraja, inicirali rad i na ovoj četvrtoj.
 
Realizacija projekta Kulturnih stanica u Novom Sadu, planiranog aplikacionim formularom Evropske prestonice kulture, predviđa rekonstrukciju i izgradnju novih mesta namenjenih građanskom aktivizmu iz oblasti kulturnih i kreativnih industrija. Opširnije o tom projektu možete pročitati OVDE.
  • Luka

    18.10.2017 20:20
    A svetlo
    Jedina ulica u centru a i šire koja nema javno osvetljenje.Valjda će staviti i koju sijalicu...
  • Zivan

    18.10.2017 14:44
    Očekivali smo više, da se zaštiti ceo kvart. Sve se svodi na hvale vrednu restauraciju svilare i privođenje novoj nameni...
  • Kiki

    18.10.2017 14:33
    Super
    Bas divna vest!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021