Međunarodna letnja akademija o upravljanju Petrovaradinskom tvrđavom u avgustu

Prva Međunarodna letnja akademija na temu upravljanja istorijskim gradskim predelima, održaće se od 6. do 13. avgusta na Petrovaradinskoj tvrđavi.
Međunarodna letnja akademija o upravljanju Petrovaradinskom tvrđavom u avgustu
Foto: 021.rs
Fokus akademije biće izazovi, potencijali i perspektive razvoja Petrovaradinske tvrđave. Akademija okuplja 30 stručnjaka iz oblasti urbanizma, konzervacije, turizma i umetnosti koji će raditi uz ključne lokalne aktere i vodeće praktičare i teoretičare za upravljanje istorijskim predelima širom Evrope.
 
Pored predavanja, diskusija i istraživanja Tvrđave, učesnici će osmišljavati scenarije razvoja, projekte i preporuke za područje Tvrđave i njenog Podgrađa. U okviru akademije održavaće se i događaji koji su otvoreni za javnost, pa će tako Novosađani 7. avgusta u 19 časova imati priliku da učestvuju u Divanu koji će se održati u "Prostoru", u Beogradskoj 11.
 
Gosti Divana će biti stručnjaci iz Britanije, Potrugala, Holandije i Srbije koji u svom svakodnevnom poslu nailaze na brojne izazove i nalaze nova rešenja za upravljanje istorijskim gradskim predelima: prof. dr Ana Pereira Roders, iz Univerziteta u Ejndhovenu koja je osnivačica Globalne observatorije za istorijske urbane pejzaže; Adam Vilkinson, direktor fondacije Svetsko nasleđe Edinburg koja upravlja istorijskim jezgrom grada Edinburga; dr Lus Veldpaus, istraživačice u oblasti studija urbanizma, arhitekture i kulturnog nasleđa na Univerzitetu u Njukastlu; i Katarina Maksimov, arhitekta konzervator Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada. Divan će moderirati dr Višnja Kisić, generalna sekretarka organizacije Evropa Nostra Srbija i menadžerka projekta Slučaj Petrovaradin.
 
Rezultati istraživanja, kao i ideje i predlozi učesnika, biće predstavljeni na otvorenom događaju "Pogledi sa strane: ideje razvoja Petrovaradinske tvrđave", koji će se održati 12. avgusta u 19 časova u "Prostoru".
 
Međunarodna letnja akademija jedna je od aktivnosti u okviru projekta "Slučaj Petrovaradin: upravljanje istorijskim gradskim predelima" koji sprovode Evropa Nostra Srbija, Zavod za zaštitu spomenika kulture Novi sad i Fakultet za sport i turizam Novi Sad, u partnerstvu sa međunarodnim organizacijama Edinburgh World Heritage, Europa Nostra i Globalnom opservatorijom za istorijske gradske predele pod okriljem UNESCO-a.
 
Projekat se sprovodi u okviru Evropske godine kulturnog nasleđa i Novi Sad 2021 Evropske prestonice kulture, a finansijski je podržan od strane britanske fondacije The Headley Trust i Fondacije NS2021.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021