Policija apeluje da se ne pali biljni otpad

Novosadska policija apeluje na građane da ne pale biljne ostatke što je u poslednjih nekoliko nedelja uzrokovalo više desetina požara oko Novog Sada.
Naime, prethodnih nedelja registrovano je višestruko povećanje broja požara na otvorenom prostoru. Nekoliko požara na padinama Fruške gore umalo se pretvorilo u stihiju, a ozbiljno je bio ugrožen i saobraćaj na autoputu i Zrenjaninskom putu, usled slabe vidljivosti uzrokovane gustim dimom sa okolnih parcela. 
 
Zahvaljujući pravovremenoj intervenciji vatrogasno-spasilačkih jedinica izbegnuta je veća materijalna šteta.  
 
U ovom periodu pripreme zemljišta, poljoprivrednici često spaljuju korov i ostatke useva, pa postoji opasnost da se vatra prenese na susedne parcele, vinograde i voćnjake, kao i na druge objekte. Česti su i slučajevi nekontrolisanog spaljivanja suve trave i niskog rastinja pored puteva, u blizini šuma i vikend naselja. Rizik od požara prisutan je i usled pojave da građani, koristeći povoljne vremenske uslove, uređuju svoja ekonomska dvorišta i spaljuju smeće ili biljne ostatke na otvorenom prostoru.
 
Inače za paljenje vatre na otvorenom prostoru propisane su visoke novčane kazne i to: za pravno lice od 300.000 do 1.000.000 dinara, za odgovorno lice u pravnom licu i za fizičko lice od 10.000 do 50.000 dinara i za preduzetnika od 150.000 do 500.000 dinara.
  • Jovan

    24.03.2017 07:19
    I opet "apel". Džaba vam svi ti vaši apeli.
  • Miloš

    23.03.2017 23:52
    pricaju u vetar
    Formiraj sposobnu policiju, rraguj na vreme, naplati kazne paž da vidis kako će da prestanu. Leti paljevina po citavom gradu kad vetar dune. Ko jos apelima postize ista u ovoj zemlji. Prevaspitanje i nista drugo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika