"Jugoalat" po prvi put pravi poljoprivredne mašine

Iz pogona novosadskog "Jugoalata", po prvi put od kada ova fabrika postoji, izlaziće poljoprivredne mašine.

Poslovodstvo ove fabrike, kako je za "Novosti" potvrdio vlasnik i direktor "Jugoalata" Spasoje Jakovljević, u dogovoru sa vlasnikom patenta i inovatorom Stankom Mandićem, počelo je izradu posebne serije poljoprivrednih mašina koje zemljište obrađuje u jednom prolazu i donose uštedu od 100 evra po hektaru.

Nekada je "Jugoalat" bio poznato ime u svetu, pre svega u proizvodnji preciznih i specijalnih alata, a u problemima se našao sa uvođenjem sankcija, dok je epilog bio stečaj koji je pokrenut 2010. godine.

Plan reorganizacije preduzeća usvojen je krajem avgusta 2013, a početkom decembra iste godine podnet je zahtev za uvođenje ponovnog stečaja jer se Plan reorganizacije nije sprovodio. Privredni sud je u aprilu 2014. pokrenuo prethodni stečajni postupak, a do tada je u "Jugoalatu" u nekoliko navrata pokušavano pokretanje proizvodnje.

Ovog puta, kako kaže Jakovljević, realno je da u "Jugoalatu", pri ovom novom početku, posao nađe oko 180 radnika.

- Već sada angažujemo tridesetak radnika, a na proizvodnji poljoprivrednih mašina, za koje su interesovanje već pokazali poslovni partneri iz Rusije, Bugarske, Belorusije, pa i iz zemalja zapadne Afrike, angažovaćemo još 30 radnika, koje već tražimo preko Nacionalne službe za zapošljavanje. Uz to, tu je i program delova za hidrante, posao u koji smo ušli u saradnji sa kompanijom MKE iz Hajedenrajhštajna u Austriji i već smo proizveli prve serije. Na ovoj liniji trebalo bi da radi oko 120 radnika, pošto ovu firmu generalno zastupamo u Srbiji, BiH i Makedoniji - kaže Jakovljević. 

Autor: Novosti

  • Bivsi

    07.02.2018 19:26
    Hahaha , Spasoje prevarant svetskih razmera. Prevario me odavno a kad sam otisao u policiju jedva se izvuce da me ne uhapse.
  • Debeli

    27.02.2016 00:10
    Sad će doneti maketu
    Sad će poglavnik doneti maketu Spasojeve mašine! Od kako je vlasnik, već 100. put "pokreće proizvodnju" i opet očekujem rezultat: NULA! "Jugoalat" je nekad su izvozio u Ameriku (sa potpisom "made in Poland") i širom zapadne Evrope. Sunce ti, zbog tog nekadašnjeg "Jugoalata" i ja postojim (uopšte), pošto se moji roditelji verovatno ne bi ni sreli da nije bilo te fabrike...
  • bivsi

    26.02.2016 15:49
    jugoalat
    Botine, polako sa pohvalama, spasoje vam ne daje sendvič i sokić.
    Neverovatno je kako se ovaj prodavac magle uklopio u politički ambijent njegovih zaštitnika.
    I jedni i drugi prodaju maglu dok bivši radnici ostaju kratkih rukava iako imaju sudski izvršne
    presude za neisplaćene plate u milionima evra a država za doprinose i poreze.
    Neće me čuditi ako ovaj samozvani "vlasnik" i samozvani "dipl.inž. mašinstva" ne osvane sa
    titulom "dr tehničkih nauka".
    Interesantno je što nikoga ne obavezuju sudske odluke kao i ni stanje imovine koje je iz dana u dan sve manje i manje.
    "Jugoalat" i u najboljim godinama svoga rada nije bio sposoban da proizvodi mašine, a ne sada
    kada je u rasulu i kada je svaka manja bravarska radionica tehnološki i tehnički spremnija od njega.
    Toliko o Spasojevoj prodaji magle, pametnom dosta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti