Novinarka kažnjena zbog postavljanja pitanja

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštili su danas da novinarka RTV Vojvodine Svetlana Božić Krainčanić nije prekršila nijednu pravnu, etičku ili profesionalnu normu kada je na konferenciji za novinare postavljala pitanja premijeru Aleksandru Vučiću.
Novinarka RTV je na nedavnoj konferenciji za novinare Vučiću postavila pitanje Inicijative mladih za ljudska prava koja je neposredno pre konferencije protestovala ispred zgrade Vlade i tražila od Vučića da odgovori na pitanja šta misli o političkom projektu "Velike Srbije" i da li se odriče politike koju je vodio devedesetih godina.
 
NUNS I NDNV očekuju da "rukovodstvo RTV Vojvodine reši nastali problem unutar kuće i omogući Svetlani Božić Krainčanić da nastavi da se bavi svojim poslom bez ikakvih pritisaka ili posledica, uključujući povlačenje rešenja o kažnjavanju".
 
"Obaveza je svih novinara, a posebno onih koji su zaposleni u javnom servisu, da nosiocima državnih funkcija postavljaju sva pitanja koja su od interesa za građane Srbije", ocenili su iz dva udruženja. Upozorili su i da mediji ne smeju da podlegnu pritiscima i atmosferi straha koju stvara vlast i moraju da zaštite ugled i profesionalni integritet novinara.
 
I Inicijativa "Novinari ne kleče" protestovala je zbog odluke da Svetlana Božić Krainčanić bude kažnjena.
 
RTV: Kažnjavanje novinarke nema veze s cenzurom
 
Generalni direktor Radio-televizije Vojvodine Srđan Mihajlović kaže da je novinarka kažnjena u skladu sa zakonima i internim aktima, te da je "na sceni politizacija jedne novinarske greške". Direktor RTV-a tvrdi i da sprovedeni diciplinski postupak nema veze sa tim što je greška napravljena na konferenciji za štampu premijera Vučića. 
 
"Svestan činjenice da je novinarski rad izuzetno zahtevan i izložen različitim iskušenjima, izražavam spremnost za dijalogom o svim otvorenim pitanjma sa novinarskim udruženjima o temama koje su pokrenute ovim povodom. U svakom trenutku, ukoliko nadležne institucije donesu odluku da sam pogrešio, spreman sam da se izvinim. Do tada, duboko verujem da nam je svima potrebna promena stava u kom su olako izrečena javna etiketiranja, pritisci i isključivost postali legitimno sredstvo za postizanje različitih ciljeva", poručuje Mihajlović u pisanoj izjavi.
 
Urednica dopisništva RTV-a u Beogradu kažnjena je juče smanjenjem plate za 20 odsto. 
 
Autor: 021/ foto: N1
  • direktor

    13.04.2016 22:25
    Pa direktora su postavili lsv i ds ???
  • Klečimo svi

    13.04.2016 21:39
    Malo si se zaletela....kazna nego kako...
  • Don Kihot

    13.04.2016 20:47
    Podrška gospođi Božić Krainčević.Kako smo stigli dovde da je žena kažnjena zato što je postavila legitimno pitanje.I ja bih postavila dotičnom isto pitanje da sam u prilici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti