Novosadski ugostitelji traže da im se vrati novac zbog greške u Zakonu o turizmu

Udruženje ugostitelja Novog Sada traži od Agencije za privredne registre da im vrati novac koji su platili za registracione takse zbog greške u Zakonu o turizmu, koja je naknadno ispravljena.
Novi Zakon o turizmu predviđao je da u poslovnom imenu preduzeća ne može da stoji reč koja opisuje delatnost (hotel, bar, kafe, kafić, motel...), te su brojni objekti platili APR-u taksu za promenu podataka i poslovnog imena. U međuvremenu je nezadovoljstvo raslo, a time i pritisak na Ministarstvo turizma, koje je nakon višednevnih pregovora objasnilo da je došlo do redaktorske greške u pisanju zakona i da ugostitelji i hotelijeri neće morati da menjaju imena, osim ako imaju dva opisa delatnosti u imenu.
 
Ukoliko preduzetnici imaju dve reči koje opisuju delatnost (kafe-restoran, kafe-pekara), moraće svaku delatnost da registruju posebno. Predsednik Udruženja ugostitelja Novog Sada Dragan Stanojević kaže za 021 da su oni koji su poštovali zakon i postupili u skladu sa njim prošli najgore.
 
"Bilo je onih koji su, ipak, bili pametni i sačekali. Čekamo sada odgovor iz APR-a, a u kontaktu smo sa zamenikom ministra turizma i gledamo kako da rešimo ovaj i probleme koji bi mogli da uslede", navodi on.
 
Podsetimo da je član 67 Zakona o turizmu izazvao ogromno negodovanje ugostitelja. Mnogi, međutim, nisu ni bili upućeni u izmene koje zakon propisuje, a kako se stiglo od usvajanja zakona do obrazlaganja redaktorske greške pročitajte u našem tekstu OVDE.
 
Troškove koje su ugostitelji platili, a koje čekaju da im se refundiraju možete da pogledate OVDE.
 
Autorka: Gorica Nikolin - gorica@021.rs
  • Car

    20.04.2016 15:47
    Ne mozete vi i pare i babe ili zabe a za dzabe ni kod babe.
  • "Дођош"

    20.04.2016 13:12
    Изгледа, да овде важи мото ...
    ....Ако нешто можеш да оставиш за сутра, остави, јер сутра, можда, неће ни требати...
    :))
  • Japanac

    20.04.2016 12:53
    Uobičajeno je...
    Da ministar tog resora izvrši harikiri, a da svi učesnici daju ostavke(ministarstvo i skupšina), jer niko nije NI PROČITAO zakon, kad se tehnička greška u tekstu mogla provući!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti