Grb Novog Sada neće biti vraćen na Beogradsku kapiju

Na Beogradsku kapiju neće biti vraćen Grb Novog Sada koji je tu bio decenijama, jer nema mesta na zidu pored ploče "Oslobodiocima Novog Sada 1918".

Grb Grada je stajao na gornjem delu fasade iz pravca Petrovaradina ka Novom Sadu do pre nekoliko godina kada je počela obnova Beogradske kapije. Kako su za 021.rs potvrdili u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u okviru obnove nije predviđeno vraćanje Grba Grada na Beogradsku kapiju.

U Zavodu kažu da je prilikom rekonstrukcije i restauracije kapije odlučeno da se vrati originalna ploča koja je uništena 1941. godine od strane Ustaša nakon što je Petrovaradin ušao u sastav Nezavisne države Hrvatske. Originalna ploča je tu postavljena 1938. godine.

Inicijativu da se ova ploča vrati na kapiju 2013. godine podneli su Organizacija rezervnih vojnih starešina Grada Novog Sada, Udruženje potomaka i poštovalaca Solunskih dobrovoljaca Obilić - Novi Sad, Društvo srpskih domaćina Gradska organizacija - Novi Sad, Matica iseljenika Vojvodine - Novi Sad i Srpski KUD Železničar ansambl Vila. Na osnovu njihove inicijative, Savet za kulturu grada je 2013. godine doneo odluku da se napravi replika ploče Oslobodioca.

U Zavodu za 021.rs kažu da pošto je Grb Grada bio na mestu gde je postavljena ploča, nije bilo estetski da se stavi i Grb. Takođe, tako je odlučeno jer se on nije od samog početka tu nalazio, već tek od 60-tih godina XX veka.  

"Grb Grada je uklonjen i predat Muzeju Grada Novog Sada na čuvanje. Stav je da se uvek prilikom restauracije ide ka vraćanju što originalnijeg izgleda ili se određuje određen period za to. Tako je odlučeno da to bude ploča Oslobodilaca, jer je starija od Grba", kažu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture

Ipak, u Zavodu navode da kada bi se išlo još dalje u prošlost, tu bi trebalo da se postavi grb Austrougarske.

Kažimo još i to da je Grb Novog Sada, koji je ustanovljen 1748. godine kada je carica Marija Terezija dala Novom Sadu status grada, jasno vidljiv samo na još jednoj lokaciji, a to je fasada Gradske kuće.

Autor: 021.rs

  • Vlada

    21.04.2016 23:52
    o grbu
    Prava istina je,kako je pantha rei prokomentarisao,Vojvodina je srbijanski plen i oni je tako i dozivljavaju,kao koloniju.
    Tako se i ponasaju prema njoj.
    O ovoj temi se moze puno diskutovati,samo ono sto bih ja napisao,sigurno ne bi bilo objavljeno,po oceni komisije ili koga vec,od strane portala.
    Ima puno primera sistematskog,planiranog zatiranja,dokaza o suzivotu Vojvodjana,raznih nacionalnosti na prostoru Vojvodine.
    Evo jos jednog primera,staro austro ugarsko,vojnicko groblje,na Trandzamentu,svake godine,posete vandali i maroderi i uniste tri do cetiri spomenika austro ugarskih vojnika i oficira.
    Nakon postojanog i istrajnog rusenja istih,na njihovom mestu se prave nove grobnice.
    Nikada nije bilo,niti ce biti srece u Srbiji.
  • Sosa

    21.04.2016 21:48
    Lalo stidi se!!
  • Bolesnik

    21.04.2016 15:15
    Znam da zvuči bolesno ali ja bi zatvorio BG kapiju i s jedne strane napravio tržni centar a sa druge baletsku školu tako da kad ljudi dolaze u NS iz BG starim putem prvo udare u balerine a onda peške predju most jer ne moze biciklom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti