Exit ne utiče na konstrukciju Tvrđave

Analiza uticaja festivala Exit na konstrukciju Petrovaradinske tvrđave je pokazala da ova muzička manifestacija ne utiče na stabilnost ovog kulturno-istorijskog spomenika.

Ispitivanje je sproveo Fakultet tehničkih nauka za potrebe Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a analiza je rađena pre, tokom i nakon održavanja Exita.

Kako su za 021 naveli u Zavodu, ovo je prva takva analiza tokom 16 godina održavanja manifestacije na Tvrđavi. U Zavodu navode da je ispitivanje naručeno kako bi se u sklopu redovnog nadzora nad Tvrđavom videlo koliko Exit ima uticaj na objekat star tri veka koji je već znatno oštećen.

Kako se navodi u elaboratu u koji je 021.rs imao uvid, na šest mernih mesta na Gornjem platou i glavnom šancu (Hornverk) kod glavne bine festivala, pre održavanja Exita popisana su sva oštećenja u vidu otpale opeke, ispranog malterskog sloja, pukotina u fasadi, urasle vegetacije i slično. Nakon manifestacije nigde nije zabeleženo pogoršanje registrovanih oštećenja, odnosno nije zabeležen negativan uticaj manifestacije na postojeće stanje. Takođe, merene su i vibracije, a merenja su pokazala da dinamičko ponašanje konstrukcije nije posledica dešavanja na Exitu, već drugih uzroka, pa je tim koji je radio ispitivanje u zaključku predložio da se uvede sistem trajnog monitoringa.

U zaključku tim koji je radio ispitivanje Tvrđave navodi da je potrebno nastaviti održavanje kako bi se sprečilo dalje širenje oštećenja, odnosno kako bi se popunile "isprane" malterske spojnice, dozidali pojedini delovi nedostajućom opekom, uklonilo uraslo rastinje i slično. U Zavodu za 021.rs navode da redovno nadgledaju i beleže sva oštećenja na Tvrđavi, dok o popravkama nisu mogli da govore jer je to u nadležnosti drugih gradskih službi.

Podsetimo, Novi Sad godinama nije uložio nikakav ozbiljniji novac u održavanje Tvrđave, osim povremenih izdvajanja za najneophodnije popravke.

Autor: Žarko Bogosavljević - zarko@021.rs/Foto: Aleksandar Vukičević

  • Đule

    30.04.2016 14:24
    Eto vam zli jezoci! Exit zauvek, vodim klinca za 5 godina, jedva cekam! Nas grad zivi ta 4 dana, nek grad ulozi u tvrdjavu i c a o !
  • Tara

    30.04.2016 14:16
    Ocuvanje tvrđave nije Exitov posao, nego grada i drzave. Tako da, drzava je duzna da to uradi, kad vec dozvoljava manifestacije gore, amanifestacije su potrebne, inace odosmo u majcinu !
  • janko

    30.04.2016 01:05
    da da
    Ne verujem vam!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti