Urađena procena ZGOP-a, čeka se ozbiljan kupac

Privredno društvo za građenje, remont i održavanje pruge ZGOP u Novom Sadu uradilo je procenu vrednosti kapitala, ali kako kažu, tender za prodaju neće objavljivati dok se ne nađe kupac spreman da ulaže u preduzeće.
Nova vrednost kapitala se sada kreće oko 4,3 miliona evra, a ovo preduzeće je u protekloj godini poslovalo sa dobitkom, uspelo da isplati zaostale plate, te da nabavi novu opremu. Međutim, tender se, prema rečima direktora Zorana Stanojevića, neće objavljivati sve dok država ne bude sigurna u postojanje kupca koji će uložiti oko deset miliona evra u ovo preduzeće.
 
"Do sada je bilo više objavljenih javnih poziva, ali nije bilo zainteresovanih strateških partnera. Sada Ministarstvo privrede, posle gašenja Agencije za privatizaciju, sprovodi vlasničke transformacije preduzeća, namerava da konkurs za prodaju ZGOP-a objavi tek kada bude bilo sigurno da kupac postoji. Ulaganja u novu mehanizaciju u iznosu od deset miliona biće siguran znak da kupac zaista ima ozbiljne namere da razvija i širi delatnost", kaže Stanojević.
 
Prema njegovim rečima za ZGOP se i dalje interesuju isti investitori - Rusi, Slovenci i Austrijanci, ali zahtev za investiciona ulaganja su prepreka zbog čega vlasnička transformacija ovog preduzeća nije ranije završena. Posle jedne neuspešne privatizacije država je postavila jasan kriterijum da ukoliko potencijalni kupac nema nameru da ulaže sa ozbiljnom sumom, onda nema planove ni da preduzeće održi.
 
Više o ovome može se pročitati na sajtu Dnevnika.
 
Autor: Dnevnik
  • zivan

    04.05.2016 09:45
    Predstoji ozbiljan remont, nesstgo je i započet, cele pruzzne mrezze i udvokolosaccavanje pruge Subotica- Novi Sad- Stara Pazova. Bice posla za ZGOP i da bi izborio i kvalitetno odradio posao mora biti tehniccki odlicno opremljen. Stoga je dobra odluka da se privatizacija uslovi investicionim ulaganjem bass u moderni opremu i massine za radove. Ako se ne nadje partner sa takvim pristupom, onda bi drzzava mogla da iz budjeta ulozzi, slicno kao ssto je radila u RTB Bor, i tako obogaceno preduzece ponudi na privatizaciju, naravno po znatno vissoj ceni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.