Sve bliži rok za drugu ratu poreza, a Novosađani i dalje bez rešenja

Iako je rok za plaćanje druge rate poreza na imovinu 16. maj, Novosađani još nisu dobili poreska rešenja.

U Poreskoj upravi još u martu su rekli da će se potruditi da Novosađani poreska rešenja dobiju što pre, ali to se nije dogodilo.

Rešenja su kasnila i prošle godine, većina građana ih je dobila tek u avgustu. U Poreskoj kažu da to u suštini nije problem, jer poreski obveznici samo treba da upišu isti iznos kao i za drugu ratu iz prethodne godine.

Inače, ne postoji nikakav zakonski rok koji definiše kada poreske uprave moraju da obračunavaju porez, pa samim tim pravno ne postoji kašnjenje rešenja - ali to ne sprečava državu da građanima definiše rokove za plaćanje ovog troška. Podsetimo još da je početkom ove godine smanjen iznos kazne koju plaćaju oni koji zakasne sa porezom.
 
U Gradskoj poreskoj upravi su ranije za 021 rekli da su Novosađani veoma redovne platiše, što pokazuje podatak da je procenat naplate poreza na imovinu fizičkih lica za 2015. godinu iznosio više od 90 odsto.

Inače, dugogodišnji problem u naplati poreza na imovinu predstavlja neprijavljivanje i nedostatak kontrole imovinskog poseda, što dovodi do lažne statistike i pojedinaca koji uopšte ne plaćaju porez.
 
Kako bi obračunala ko sve plaća porez na imovinu, Gradska poreska uprava mora da analizira i pripremi sve prijave i izmene u imovini koju su podneli građani. Krajem prošle i početkom ove godine pristiglo je 3.872 novih poreskih prijava građana, što je dosta veći broj u odnosu na isti period prošle godine.

Autor: 021

  • Moj do mojega

    05.05.2016 09:15
    Nesposobne mrzi da odštampaju rešenja a mi treba da im unapred plaćamo.Ne razmišljam o tome i tačka.
  • neko

    05.05.2016 08:49
    Ja ne znam da li postoji veci bezobrazluk od nedostavljanja poreskih resenja (a pri tome vrlo uredna naplata kamate na neplacen porez), i ocekivanje da gradjani "gledaju u pasulj" kako bi uplatili novac, pri cemu su uvek u minusu. Ovo se granici sa ludoscu, i pod hitno treba napraviti neki masovan protest.
  • Paušalac

    04.05.2016 21:22
    Ja tako plaćam unazad 20 godina i to mnogo veće iznose nego vi za imovinu...Nikad ne znam koliko sam dužan, u stvari stalno sam dužan i stalno plaćam, prvo po akontativnom rešenju, onda razliku po konačnom, pa kamate.....Lepota....
    Visina mog paušala zavisi od prosečno isplaćene zarade u Novom Sadu, juče čitam novine kažu porasla....lepo....očekujem povećanje po konačnom rešenju za prošlu i pretprošlu godinu, a razliku moram da platim u roku od 15 dana, inače...ide kamata.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti