Spens i "Stan" plaćaju milione bivšim radnicima i vraćaju ih na posao

Spens i "Stan" moraće da plate ukupno 16,5 miliona dinara bivšim radnicima i da ih zaposle za stalno.
Naime, iako je predviđeno da ova preduzeća smanje broj zaposlenih u ovoj godini, to se neće dogoditi zbog sudske presude da se osmorica spasilaca vrate na Spens, dok je u "Stan" već stiglo pet bivših radnika, a još toliko ih čeka da dobije sudsku presudu.
 
Spens će po radniku platiti 500.000 dinara, a "Stan" će za zaostale plate i doprinose za četiri godine po radniku izdvojiti oko 2,5 miliona dinara, odnosno 12,5 miliona ukupno
 
U Spens se vraćaju spasioci koji nisu bili u radnom odnosu, nego su radili preko studentske zadruge, ali ih je bivši direktor Žarko Mićin ostavio na poslu i tri meseca po isteku ugovor jer nije raspisao novi tender. Sadašnji direktor Spensa Aleksandar Šukić kaže da ne zna šta se tačno tada dešavalo, ali da je zakon jasan.
 
"Ako osoba posle isteka ugovora još sedam dana dolazi na posao, automatski mora da se zaposli na neodređeno. Tako smo na osnovu presude suda dužni da zaposlimo ljude. Jedan je već došao na posao, a tuže nas još sedmorica koji uskoro treba da se vrate", poručuje Šukić.
 
Ovom presudom preduzeće će probiti masu zarada i prekršiti odluku o zabrani zapošljavanja, jer Spens sme da ima 226 radnika, a trenutno ih je 224.
 
U "Stanu" već imaju višak od 110 zaposlenih, jer je po planu rada za ovu godinu predviđeno 137 radnika, a ima ih 250. Radnici se boje da će plate početi ponovo da kasne jer se masa zarada računa za njih 137. 
 
"Sindikat je upozoravao tadašnjeg direktora da nema razloga za otkaze i da prekršaji koji su napravili nisu dovoljni za prekid radnog odnosa, te da će firma morati da im nadoknadi sve zarade i vrati ih nazad", ističe predsednik Sindikata "Nezavisnost" iz "Stana" Zoran Bugarski.
 
Iz ovog preduzeća su poručili da je predlog izmene plana poslovanja "Stana" u vezi sa masom zarada i brojem zaposlenih pripremljen, te da bi trebalo da bude na dnevnom redu prve naredne sednice Skupštine grada.
  • Studirao s Žarkom

    21.05.2016 00:04
    Nadam se da će šteta na Spensu biti nadoknađena od novca bivšeg direktora, koji je štetu i napravio.Po zakonu, službenik koji napravi štetu, vraća je oštećenom preduzeću, do poslednjeg dinara.
  • Privatnik

    19.05.2016 15:12
    Motka
    Vaš problem je lako rešiv gospodine:dajte otakaz i idite iz tog JP gde su uslovi rada teški,male plate i gde se otima!
    Evo odmah dolazim da radim umesto Vas, zatvoriću moju malu preduzetničku radnju istog momenta! A Vi možete otvoriti nešto privatno, da vidite koliko mesečno otima poreska uprava, koliko košta zakup lokala, roba, radnici itd, a kako teško naplaćujete sopstvena potraživanja!A
    tek kamate i kazne za slučaj kašnjenja u plaćanju!
    Godišnji odmor ćete sanjati, bolovanje nećete otvarati,jubilarnu nagradu Vam niko neće dati, seminar i paketić za dete platićete o svom trošku.Prekovremeni rad se podrazumeva,a ne plaća!
    Nemate sindikat.Za slučaj da Vas otpuste nećete imati luksuz da udjete u firmu i odsedite sedam dana.Neće Vas obezbedjenje pustiti, a ako ste sam svoj gazda bankrot plaćate iz lične imovine
    Dobro nam došli u stvarni svet!
  • dr

    19.05.2016 12:27
    grrrr
    dobro je da su ga geniji tipa Micina i Balaca podgli...((((((((...akademske i intelektualne a nadasve sposobne "gtromade#

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti