Otvoreno Svratište za prostitutke na Kaćkoj petlji, korisnice zadovoljne

Novosadske seksualne radnice, njih oko 150, počele su da koriste novoizgrađeno svratište na Kaćkoj petlji, koje je počelo sa radom.
Svratište je otvoreno zahvaljujući inicijativi udruženja "Prevent" i novcu Evropske unije. Kako za 021 kaže predsednik udruženja "Prevent" Nebojša Đurasković, prostorije nisu još uvek u potpunosti opremljene, ali imaju ono najosnovnije i prve posetiteljke su prezadovoljne.
 
"Devojke su srećne i zadovoljne jer konačno imaju gde da odu i zadovoljne neke osnovne potrebe", navodi on.
 
Inače, Grad Novi Sad je predlogom odluke o dodeli sredstava u oblasti socijalne zaštite odbio da dodeli novac za rad svratišta, jer predlog za finansiranje ovog projekta ne odgovara kriterijumima i merilima propisanih odlukom. Kako kaže Đurasković, ovaj potez Grada ne ugrožava rad svratišta, jer većinski iznos od 85 odsto finansira Evropska unija, a Grad bi bio samo sufinansijer.
 
Kako je 021 ranije pisao, u svratištu za seksualne radnice mogu da se dobiju saveti psihologa, socijalnog radnika, pravnika, pomoć psihijatra, kao i test na HIV, ginekološki i drugi pregledi, ali devojke mogu i da održavaju ličnu higijenu. Svratište je otvoreno ukupno osam časova dnevno.
 
Bavljenje prostitucijom je u Srbiji tabu tema već godinama. Sada je poznato da sve mlađe devojke ulaze u ovaj posao, odbačene od okoline i porodice, a njihov profil govori tačno koja društvena grupa je marginalizovana i kojoj treba najviše pomoći - prosečno, to je devojka od 27 godina, Romkinja, sa nezavršenom osnovnom školom i koja nije u braku.
 
Više o profilu novosadskih prostitutki, kao i o radu "Preventa", možete da pročitate u našem tekstu OVDE.
  • silver

    03.06.2016 18:41
    1984
    Vratite vreme u 1984 i neka stane bili smo mirniji i bolji
    lol....bol....etc......
  • Novosadjanin

    02.06.2016 17:50
    Dzuki. Taksistima je posao da voze i odvoze i dovoze. Kako nisi spomenuo makroe vec taksiste?
  • Filip

    02.06.2016 16:55
    Legalizacija
    A da legalizujemo prostituciju, pa da devojke imaju potpunu zdravstvenu zaštitu, penziju, uslove za rad, normalan prostor za rad, da plaćaju porez i akcize na usluge?
    Da nam lepo doprinose turizmu i budžetu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti