Apoteka "Novi Sad" pred kolapsom zbog duga, radnici najavili protest

Zbog duga od skoro 233 miliona dinara opstanak Apoteke "Novi Sad" doveden je u pitanje, a zaposleni su za sredu najavili protest kako bi ukazali na probleme u kojima se nalazi ova ustanova.
Iako se skoro sve državne apoteke u Srbiji nalaze u dužničkim problemima, činjenice ukazuju na to da je, pored pančevačke i šabačke apoteke, novosadska najveći dužnik. Prema podacima Ministarstva finansija, Apoteka "Novi Sad" ima preko 5.000 neizmerenih obaveza, a u ovoj ustanovi ističu da su zbog lošeg stanja u Apoteci oštećeni ne samo radnici, nego i građani kojima su potrebni lekovi.
 
"Apoteci 'Novi Sad' već neko vreme zbog dugovanja prema dobavljačima preti blokada računa. Takođe, radi se otežano, nismo u mogućnosti da naručujemo lekove, a zdravstvena zaštita pacijenata je svedena na minimum čime je opstanak Apoteke Novi Sad doveden u pitanje. Zbog svega toga ugrožena je egzistencija zaposlenih i članova njihovih porodica", poručuju iz ove ustanove.
 
Preko 250 porodica zavisi od funkcionisanja novosadske Apoteke, a blokiranjem njenog računa neposredno bi bilo pogođeno oko 1.000 ljudi. Zbog toga je pre nekoliko dana na internetu pokrenuta i "Peticija za održivost državnog apotekarstva i Apoteke Novi Sad", koju je do sada potpisalo preko 300 građana. Nju su, kako saznajemo, pokrenula deca zaposlenih u Apoteci. Takođe, zbog nemogućnosti da se naruče svi potrebni lekovi, usled dugovanja dobavljačima, u Apoteci već neko vreme vlada i nestašica lekova, što dovodi do toga da se građani uglavnom obraćaju privatnim apotekama.
 
Iako su apoteke državne, radnici plate ne dobijaju od države, nego se finansiraju iz marže od 12 odsto. To znači da bi na lek koji košta 100 dinara, apoteci ostajalo nešto više od 12 dinara, iz čega bi trebalo da se obezbedi novac za plate zaposlenih i za pokrivanje ostalih troškova. To je ujedno i karakteristika koja razlikuje državne apoteke od ostalih zdravstvenih ustanova čije troškove pokriva Republički fond za zdravstveno osiguranje. 
 
Ovakav sistem finansiranja apoteka je u primeni preko deset godina, međutim problem je što se marža nije uvećavala, dok su cene lekova konstantno opadale. Time su se prihodi državnih apoteka smanjivali, a troškovi uvećavali. U Apoteci "Novi Sad" ukazuju na to da je problem i u primeni Zakona o javnim nabavkama, koji privatne apoteke ne moraju da poštuju, što dovodi do stvaranja nelojalne konkurencije. 
 
"Problem je u tome što je omogućeno otvaranje enormnog broja privatnih apoteka u Novom Sadu, naročito u blizini postojećih Apoteka 'Novi Sad'. To se radi van svakih propisanih standarda prema broju stanovnika. Naravno, državni apotekarski sektor je ustanovljen radi obezbeđivanja dostupne zdravstvene zaštite stanovništva, a ne da ostvaruje prihode na tržištu. Međutim, na taj način se konstantno pojavljuju gubici koje niko ne pokriva", poručuju iz novosadske Apoteke i dodaju da je jasno da u navedenim uslovima državne apoteke ne mogu da opstanu. 
 
  
 
Osim Zakona o javnim nabavkama, problem predstavlja i Odluka Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki od 2014. godine, kojom je državnim apotekama zabranjena kategorija "kasa skonto", kojim su one umanjivale svoje obaveze. 
 
Radnici ove ustanove su više puta ukazivali na postojeće probleme, pre svega kod osnivača, odnosno Grada Novog Sada. Konkretnih rešenja nije bilo sve do 6. juna, kada je na sastanku predstavnika Apoteke "Novi Sad" i sindikalnih organizacija sa predstavnicima grada odlučeno da se obrate Ministarstvu zdravlja, jer je u pitanju sistemski problem.
 
Kako saznajemo iz Kabineta gradonačelnika, najpre će se sačekati konstituisanje Republičke Vlade, te će se, u saradnji sa Ministarstvom, pokušati da se pronađe sistemsko rešenje za sve apoteke koje su suočene sa ovim problemom. 
 
"Na osnovu zauzetog stava Ministarstva zdravlja Republike Srbije po ovom pitanju, svi koraci koje Grad Novi Sad bude preduzimao biće u okviru navedenih zakonskih prava i mogućnosti koje budemo imali prema zdravstvenim ustanovama čije je osnivač. Prevazilaženje problema u poslovanju moguće je postići većim angažovanjem menadžmenta ove ustanove u okviru svojih obaveza i odgovornosti, kao i Ministarstva zdravlja, s obzirom na nadležnosti", rečeno je u Kabinetu gradonačelnika.
 
U Kabinetu su dodali da je grad od 2013. godine obezbedio 35 miliona dinara, te će nastaviti da izdvaja sredstva za normalno funkcionisanje Apoteke "Novi Sad". Grad je, naime, obezbedio i sredstva za otvaranje nove Galenske laboratorije, u kojoj će se proizvoditi lekovi, ali to neće biti dovoljno da se pokriju dugovanja Apoteke.
 
"Galenska laboratorija će Apoteci svakako obezbediti dodatni izvor prihoda, ali taj prihod predstavlja nesrazmerno mali deo neophodnih prihoda i može se smatrati zanemarljivim u odnosu na potrebne prihode za nesmetano funkcionisanje farmaceutske delatnosti. Međutim, ne treba se zanemariti činjenica da svrha Galenske laboratorije nije sticanje prihoda", rečeno je nedavno za 021.rs iz Apoteke "Novi Sad".
 
Radnici u ovoj ustanovi očekuju od Ministarstva i grada da problem državnih apoteka reši, jer kako kažu, njihov značaj je nemerljiv za stanovništvo, što se i pokazalo prilikom zaplene 880 tabli neregistrovanih lekova u novosadskim apotekama, o čemu više možete pročitati OVDE.
 
Zaposleni će se okupiti u sredu u 11 časova ispred Apoteke "Bulevar", a peticiju o očuvanju novosadske Apoteke možete potpisati OVDE.
  • Andrew

    28.07.2017 15:05
    Mislav
    Ma država žeži da uništi državne apoteke i da proda lokale.
    1. Privatne apoteke uzimaju marže i bonitete, nema sindikata, nema inspekcija, nema javnih pravobranioca kod otpuštanja - kod državnih obrnuto. Obaveze slanja lekova imaju samo državne apoteke kod poplava, recimo. Privatnici otvaraju lokale van standarada uz korupciju.
    U državnim su apotekama izmišljena radna mesa i nemožete ih iotpustiiti jer to aminuju partije, plus po 4-5 b4esmisleno zapošljenih koje su zaposlile partije koje su na vlasti - otpustiti ih ne smete. Beli medvedi. Raniji lopovi u istim apotekama su zaštićeni kao beli medvedi npr. JASMINA arsić, Novi Sad, izrazloga političke zaštite i finansijskog podmazivanja.
    Katastrofalno rešenje - bez kontrole se otvaraju privatne apoteke - inspekcije rada a ne znaju se radnio vreme niti minimalna plaćanja. PRVOBOTNA AKUMULACIJA. To je poslovna srbija.
  • Kostadin

    10.12.2016 14:07
    Apoteka "Novi Sad" pred kolaps
    Godinama su u ustanovu Apoteka "Novi Sad" zapošljavani partijski kadrovi i dođoši. Prisetite se ko su bili direktori i odakle su došli. Apoteka NS je služila samo da udomi povlašćene i da snabdeva lekovima rođake i poznanike povlašćenih . U tekstu se navodi da: "Naravno, državni apotekarski sektor je ustanovljen radi obezbeđivanja dostupne zdravstvene zaštite stanovništva, a ne da ostvaruje prihode na tržištu. " Tito i Jovanka u odavno umrli a Apoteka NS mora da radi i da se bori na tržištu a ne da žiovi na budžetu.
  • optimista

    12.07.2016 11:34
    Koji je interes grada N. Sada da spašava Apotekarsku ustanovu, kad se u apoteci ''Janković'' može podići lek na recept, može se u svako doba kupiti lek, bolji, jeftiniji, i još su ljubaznije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.